пʼятниця, 27 вересня 2013 07:00

Колишній військовий урятував близько сотні людей

Автор: фото: REUTERS
  Кенійський солдат чатує на терористів під стіною торговельного центру ”Вестгейт” у столиці Найробі. Від нападу терористів-ісламістів на мирних людей 67 осіб загинули і майже стільки ж поранені
Кенійський солдат чатує на терористів під стіною торговельного центру ”Вестгейт” у столиці Найробі. Від нападу терористів-ісламістів на мирних людей 67 осіб загинули і майже стільки ж поранені

Минулої суботи у кенійській столиці Найробі терористи із сомалійського угруповання "Аш-Шабааб" улаштували стрілянину та захопили торговельний центр "Вестгейт". Дві доби утримували заручників. Один із них, відставний британський морський піхотинець,  урятував близько сотні людей. Виводив їх групами з будинку. За добу кенійські військові взяли штурмом будівлю й арештували терористів.

Офіцер, який попросив не називати його задля безпеки, пив каву у торговельному центрі, коли туди забігли бандити. Він мав із собою пістолет. Після захоплення будинку почав виводити по кілька заручників на вулицю. Повертався до окупованого центру 12 разів.

— Це був геройський вчинок. Уявіть собі, як важко йому було туди йти знову і знову, — говорить приятель британця.

Терористи кидали гранати та стріляли в людей з автоматів Калашникова. Проте відпустили всіх мусульман. Перевіряли, чи знають напам'ять вірші з Корану та ім'я матері пророка Мухаммеда. Із рештою заручників поводилися жорстоко. Відрізали жертвам руки та обпалювали обличчя, щоб їх неможливо було впізнати. Одну із жінок зґвалтували перед іншими бранцями. Серед бандитів були три американці та один британець, навернені в радикальний іслам. Причиною нападу назвали присутність кенійських військ у Сомалі.

Британський міністр закордонних справ повідомив, що серед нападників могла бути терористка Саманта Леввайт на прізвисько Біла Вдова, яка не раз брала участь в терактах.

Загалом під час теракту загинули 67 осіб, 62 дістали травми та госпіталізовані. Ще 65 зникли безвісти через обвал трьох поверхів будівлі внаслідок вибуху бомби. Серед постраждалих — громадяни понад півтора десятка країн.

У "Вестгейті" було багато банківських відділень із куленепробивними вікнами та сховищами. Це ускладнило штурм будівлі військами. Кенійські солдати змушені були підривати всередині будівлі вибухові пристрої, щоб урятувати заручників.

Зараз ви читаєте новину «Колишній військовий урятував близько сотні людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути