вівторок, 21 вересня 2010 06:46

Китаєць живе у підземному будинку

Автор: фото з сайта www.chinadaily.com.cn
  Чен Хіньян із провінції Хенань у Китаї показує вхід у своє помешкання. Каже, що не робив високі стелі, щоб житло не завалилося
Чен Хіньян із провінції Хенань у Китаї показує вхід у своє помешкання. Каже, що не робив високі стелі, щоб житло не завалилося

Китаєць Чен Хіньян, 64 роки, живе з дружиною Лю Шула і донькою під землею. Передпокій, коридор і спальня — 50 кв. м.

Кімната, де сплять, має 8 "квадратів". У ній ліжко і книжкова шафа. Бетонні стіни пофарбовані у білий колір. Підлога також бетонна. Чен хотів покласти паркет, та на це забракло грошей. На будівництво витратили 1 тис. юанів (1 тис. 162 грн).

Уздовж коридору у стіні вибиті спеціальні ніші. Там зберігають свіжі фрукти й овочі. У найспекотніші дні температура у приміщенні не перевищує 20°С.

— Створити житло під землею я задумав чотири роки тому. Спочатку дружина була проти. Пояснив їй, що все зроблю правильно та укріплю, — розповідає. — Коли купив інструменти і почав будувати, вона мені допомагала. Працювали рік.

Раніше сім"я мешкала у невеликому домі площею 20 кв. м за 7 км від міста Чженчжоу у провінції Хенань.

— Там було страшенно тісно й незручно. Влітку мучила спека. Коли йшов дощ, у кімнатах було повно води. Дах протікав, грошей полагодити не було, — говорить китаєць.— Це набридло. Захотіли пожити, як люди.

Дім під землею викопав у дворі біля старого будинку.

Подружжя Хіньян має двох доньок. Старша живе з чоловіком окремо. Молодша оселилася у підземній спальні з батьками.

— У нас немає грошей, щоб орендувати наземне житло. У тому районі, де я живу, за нормальне помешкання треба платити 5 тисяч юанів (5 тис. 812 грн) на місяць. Ми з дружиною отримуємо 2 тисячі 300 юанів (2 тис. 763 грн) пенсії.

Помешканням зацікавилася тамтешня влада. 17 вересня бюро з управління майном провело огляд будинку.

— Підземне будівництво у міській зоні суворо заборонене. Це небезпечно для сусідніх домів, але Хіньян добре укріпив усе, — переконаний Чжао Лян, чиновник із місцевого бюро з управління майном.— Чен — перший, хто до такого додумався. Тому не знаємо, що з ним робити. Поки що оформляємо як підвал.

Зараз ви читаєте новину «Китаєць живе у підземному будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути