Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2012 07:00

Китайський авіаінженер помер після випробувань літака

Глава китайської авіабудівної корпорації "Шеньян Ейркрафт" 51-річний Ло Ян помер від серцевого нападу під час випробувань  винищувачів Джей-15. Літак посадили на палубу першого китайського авіаносця "Ляонін". Його купили недобудованим в України 1998-го.

У суботу вдень військові й конструктори спостерігали з містка "Ляоніна", колишнього радянського "Варяга", як Джей-15 успішно злетів і потім сів на палубу. Це перша в історії посадка китайського літака у морі. Після повернення у порт Ло Ян мав узяти участь у святковому бенкеті з нагоди успішних випробувань. Проте поскаржився на погане самопочуття. Його терміново відвезли у госпіталь. Лікарі діагностували інфаркт міокарда. Врятувати хворого не вдалося, він помер того ж вечора.

Вдова розповіла, що у п'ятницю чоловік подзвонив їй. Сказав, що завдання виконав та дуже задоволений.

Ло Ян створював китайські військові літаки понад 30 років. "Оплакуйте генерального менеджера Ло Яна. Ло буде безсмертним", — таке гасло показують на електронному табло над брамою корпорації.

— Так шкода, що Ло помер. Я знав його, відколи ми працювали в інституті авіації. Цей високий худий чоловік був дуже приємної вдачі, завжди енергійний, — каже Ву Гуаньхуей, розробник першого китайського пасажирського авіалайнера.

Експерти відзначають, що остання розробка Ло Яна палубний винищувач Джей-15 є майже копією російського Су-33. Ракетами і бомбами він може атакувати кораблі, інші літаки та наземні цілі противника. На борту "Ляоніна" базуватимуться до 30 літаків і 24 гелікоптери.

Зараз ви читаєте новину «Китайський авіаінженер помер після випробувань літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути