понеділок, 17 серпня 2009 18:33

Катастрофа зруйнувала найпотужнішу гідроелектростанцію Росії

Автор: фото з сайту www.nakaba.ru
  Зруйнована наполовину машинна зала Саяно-Шушенської ГЕС на ріці Єнісей у Росії. Фото зроблене зсередини зали. Уламки бетону та металевих агрегатів внаслідок потужного удару води долетіли до службового входу на Гес, який розташований за півкілометра від за
Зруйнована наполовину машинна зала Саяно-Шушенської ГЕС на ріці Єнісей у Росії. Фото зроблене зсередини зали. Уламки бетону та металевих агрегатів внаслідок потужного удару води долетіли до службового входу на Гес, який розташований за півкілометра від за

17 серпня сталася катастрофа на найбільшій у Росії Саяно-Шушенській гідроелектростанції в республіці Хакасія. Влада повідомила про загибель вісьмох людей, понад 60 вважають зниклими безвісти. Із найближчих до ГЕС міст Саяногорська та Черемушків виїжджають люди. Вони бояться затоплення.

За повідомленням російського міністерства з надзвичайних ситуацій, на станції злетів у повітря один із масляних трансформаторів. Вибух зруйнував третину машинної зали, в якій розташовані турбіни. Її повністю затопила вода. Згідно з повідомленнями, вода під тиском знищила чотири енергоблоки з шести. У річку Єнісей, на якій розташована ГЕС, потрапило машинне мастило. Воно утворило на поверхні води 5-кілометрову пляму, що рухається в напрямі міста Красноярськ.

Після аварії до річок довелося скинути частину води з водосховища електростанції.  Кажуть, через це Саяногорськ і Черемушки може залити водою — рівень води в Єнісеї спершу піднявся на півметра, а потім його вдалося знизити. Влада поки що не проводить евакуації. Але жителі самостійно виїжджають із міст.

— О восьмій ранку Черемушки почали евакуюватися на непрогрітих машинах, — пишуть на форумі міста Саяногорськ місцеві. — Магазини закриті, на заправках мало не у пластик заливають пальне, біля банкоматів — черги.

У Саяногорську місцева влада евакуювала лише пологовий будинок і дитячий табір "Меридіан". На виїздах із міста вчора були затори. Люди їдуть до родичів у сусідні міста або на дачі.

— Ми локалізували аварію. Дамба не ушкоджена, — говорить керівник прес-служби керівництва Хакасії Ольга Колесникова. — У республіці почалася паніка, бо Саяно-Шушенська ГЕС — дуже відомий об"єкт. Люди не вірять, що вони у безпеці.

Через аварію довелося обмежити електропостачання жителів Хакасії, Алтайського краю та Кемеровської області. Від електроенергії відключили найбільші російські алюмінієві заводи — Саянський та Хакаський. Знизили потужності виробництва на Красноярському алюмінієвому, Кемерівському заводі феросплавів та на Новокузнецькому алюмінієвому.

Саяно-Шушенська ГЕС почала працювати 1978 року. Її дамба заввишки 245 м, завдовжки — 1,06 км. Площа Саяно-Шушенського водосховища становить 621 кв. км.

Спеціалісти кажуть, що ГЕС вдасться запустити лише після відновлювальних робіт, що триватимуть не менш як рік.

Зараз ви читаєте новину «Катастрофа зруйнувала найпотужнішу гідроелектростанцію Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути