Ексклюзиви
вівторок, 12 березня 2013 06:15

Як країна переживає відхід лідера

Рохо ФЕТЕС, 32 роки, Маракай:

— Мама вчора мала серцевий напад. У кожній молитві згадувала президента. Вона дивилася всі прямі ефіри з Чавесом. Коли у наших сусідів згорів будинок, вони додзвонилися. За тиждень їм виділили матеріали для будівництва. Складалося враження, що до нього може достукатися кожен.

Жозе МАНОРА, 64 роки, перевізник, Каракас:

— Два роки тому дружині відрізали ногу. Держава оплатила виготовлення протезу, ми не купували ніяких ліків. Сумніваюся, що в якійсь іншій країні такими жебраками, як ми, хтось би переймався.

Самюель АРОС, 29 років, учитель, Каракас:

— Багато хто вірив, що людина здатна зцілитися від складної форми раку. Коли з'явилися перші чутки, що Чавес помер, у країні почалася тиха істерія. На роботі я сам трусив кількох жінок і пояснював, що вже два роки все, що робить Чавес, — це усміхається на камеру. Зараз важливо, щоб у боротьбі за владу віце-президент і опозиція не забули про країну. Після жалоби треба повертатися у звичне русло. Венесуелі потрібна людина з не меншою харизмою, ніж у Чавеса, яка авторитетно заявила б, що життя триває.

Сесілія ПАРЕС, 46 років, економіст, Каракас:

— У країні така істерика, ніби в кожній родині втратили годувальника. За останній рік у трьох родинах наших друзів синів назвали Уґо. На роботі оголосили тижневу жалобу. Через це втратимо контракт із США. Лякає, що зараз немає яскравого лідера. У країні через боротьбу за владу почнеться політична криза, може бути загострення стосунків з Аргентиною. Її президент, Крістіна Кіршнер, хоче стати новим лідером у регіоні.

Політика Чавеса стримувала розвиток країни. Запущено було багато необґрунтованих соціальних програм, нафту ми продавали сусіднім країнам дешевше, ніж коштує її видобуток. Йому вдавалося балансувати: і тримати лідерство в регіоні, і керувати економікою так, щоб не було регресу. Трималися показники приросту 1-2 відсотки, хоч наш потенціал у кілька разів більший.

1 мільярд доларів залишив родині Уґо Чавес. Такі дані оприлюднила американська організація Міжнародне кримінальне правосуддя.

8 годин і 6 хвилин тривала телепередача "Алло, президент", яку Уґо Чавес провів у вересні 2007-го. Телемарафон тривав у 30-градусну спеку. За весь ефір кілька разів попросив зробити йому каву. Авторську програму Чавес започаткував 1999-го, виходила по неділях,  відбулося 378 телетрансляцій. Також вів мікроблог на "Твіттері".

10 держав оголосили жалобу по Уґо Чавесу — Еквадор, Аргентина, Бразилія, Болівія, Уругвай, Чилі, Куба, Карибський острів Домініка, Іран та Білорусь. В Україні ніколи не оголошували трауру через померлого лідера іншої країни.

Зараз ви читаєте новину «Як країна переживає відхід лідера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути