четвер, 24 грудня 2009 19:57

Кадиров закликає ліквідувати Україну

Кадиров закликає ліквідувати Україну

— Грузія, Південна Осетія, Україна — все це буде тривати і тривати. Це якась таємна недуга Росії, — каже президент Чеченської Республіки 34-річний Рамзан Кадиров в інтерв"ю англійській газеті "Дейлі телеграф". — Чому ми мусимо постійно страждати, якщо можемо ліквідувати це раз і назавжди? Ми (Росія. — "ГПУ") велика держава, у нас є все — армія, техніка. Нам необхідно переходити у наступ.

— Це радикальне бачення того, що відбувається навколо Росії, — каже експерт із міжнародних відносин Павло Рудяков, 53 роки. — До чогось серйозного така заява призвести не може. Кадиров — постать, яка не заслуговує на увагу. Україна має промовчати. А на рівні міжнародних організацій повинна зробити ремарку, скажімо, на парламентській асамблеї Ради Європи.

Директор російського Інституту національної стратегії 38-річний Станіслав Бєлковський вважає, що Кадиров не висловлює точку зору Кремля:

— Російське керівництво не контролює чеченського лідера. А у нього кілька десятків тисяч озброєних людей. Він може вирішувати силовим чином свої проблеми у будь-якій точці земної кулі. Останні приклади — усунення своїх противників у Відні й Абу-Дабі. Не кажучи про Москву і Санкт-Петербург, де його вороги гинуть один за одним, і силові структури Росії нічого не можуть або не хочуть вдіяти. Риторика Кадирова пов"язана з бажанням нагадати Кремлю, що він хоче стати правителем усього Північного Кавказу. Він і раніше виношував ідею стати федеральним віце-прем"єром на Північному Кавказі.

Для України в цьому є два уроки, зазначає Бєлковський. Перший: Кадиров — класичний продукт розпаду радянської імперії. Тому остаточний розпад Російської Федерації Україні невигідний, бо призведе до появи багатьох "рамзанів". Другий: підтримка чеченських сепаратистів у боротьбі з Росією була для українських націоналістів помилкою. Бо феномен Кадирова небезпечніший за офіційну Москву.

Батько Рамзана, Ахмат, був у чеченських повстанців духовним лідером. Коли почалася Друга чеченська війна, із сином перейшов на бік Москви.

Зараз ви читаєте новину «Кадиров закликає ліквідувати Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути