пʼятниця, 02 вересня 2011 10:21

Каддафі ховає в Україні свої мільярди
6

Статки лівійського лідера Муаммара Каддафі оцінюють у понад 50 мільярдів доларів. Після початку в Лівії масових акцій протесту проти його режиму він переховується
Фото: фото: Reuters/JACKY NAEGELEN

Лівійський лідер Муаммар Каддафі сховав в Україні значну частину статків. Про це пише італійська газета "Корр'єре делла Сера", посилається на джерело у французьких спецслужбах.

— На рахунках лівійського лідера близько 50 мільярдів доларів. Частина коштів може бути в Україні. Разом із синами він сховав багатства в різних місцях: у Південно-Африканській республіці, Алжирі, Єгипті, Україні — там не ставлять багато запитань, коли приїжджаєш із валізами грошей, — пише видання.

— Думаю, ця інформація неправдива. У світі є більш захищені країни по інформаційній безпеці та банківській таємниці, ніж Україна, — каже 42-річний Сергій Данилов, заступник директора Центру близькосхідних досліджень. — Інформація по Україні з'явилася, бо останні п'ять–шість років між нашою державою і режимом Каддафі була низка взаємних візитів, гучних заяв і проектів. Хоч жоден із них не реалізували. У компанії "МПП-консалтинг" теж сумніваються, що лівійський лідер міг тут зберігати гроші.

— Мільйон американських доларів купюрами по сотні важить 14 кілограмів. Уявіть, скільки потрібно валіз, щоб привезти хоча б десяту частину статків Каддафі, — каже аналітик Павло Мельник, 32 роки. — Якщо гроші покласти на рахунки в банку, то ця сума одразу вилізе. У нас добові залишки в банках не перевищують 12 мільярдів гривень. Це контролює Нацбанк. Тому навіть мільярд одразу б підняв кіпіш — звідки такі гроші. Але якщо покласти багато грошей під проценти, то в Україні справді райські умови. Бо депозити не оподатковуються. І відсотки високі.

Деякі експерти все ж припускають, що гроші Каддафі в Україні є.

— Каддафі зустрічався з тодішнім президентом Ющенком, говорили про різні проекти. Потім лівійській лідер кілька разів посилав сина купити землю, літаки. Можливо, домовилися і про зберігання грошей в Україні. Можливо, саме для їх транспортування відкрили прямий рейс Київ–Триполі, — припускає бізнесмен Омар Арфуш. Він народився в Лівані, зараз живе і працює в Україні. — Адже українці до Лівії особливо не літають та й лівійці не подорожують.

 

Диктатори вивезли 225 мільярдів доларів

Статки Каддафі сягають $53 млрд, за даними фінансової компанії "Ґлобал Вітнес". Після початку війни в Лівії по всьому світу рахунки родини Каддафі почали заморожувати. Їм заборонили розпоряджатися грошима у США, Великій Британії, Нідерландах, Канаді, Швеції, Люксембургу і Швейцарії. Про арешт рахунків, не називаючи їх розмірів, оголосили Австрія, Німеччина, Японія й Уганда.

Туніському президенту Бен Алі приписують володіння 5 млрд євро.

Статок колишнього єгипетського президента Хосні Мубарака оцінюють у $70 млрд.

На закордонних рахунках лежить приблизно $225 млрд, що належать лідерам із держав Близького Сходу та Африки.

 

Зараз ви читаєте новину «Каддафі ховає в Україні свої мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути