Ексклюзиви
середа, 03 червня 2009 18:59

Через ліки від раку зникають відбитки пальців

Онкологи попереджають: через тривале лікування від раку в людини можуть зникнути відбитки пальців. Препарат капецитабін, яким часто лікують онкозахворювання, викликає запалення шкіри на долонях і ступнях. Від цього з пальців зникає природній візерунок шкіри.

Кілька тижнів тому в одному з американських аеропортів затримали 62-річного громадянина Сингапуру. У чоловіка не могли взяти відбитки пальців. Протримали в аеропорту 4 год. Згодом прикордонники з"ясували, що сингапурець хворів на рак. Через його лікаря встановили: відсутність відбитків спровокував один із препаратів. Невдовзі чоловіка відпустили.

Сингапурський лікар Енг-Хуат Тан, до якого зверталися американські прикордонники, одним із перших помітив подібне явище. Від капецитабіну запалюється шкіра. Пальці пересихають і сверблять. Іноді хворий розчісує їх до крові. В окремих випадках на запалених пальцях зникають відбитки. Тан радить хворим возити із собою довідку з лікарні, аби не виникало питань на державних кордонах.

— Про подібні випадки з відбитками пальців серед співвітчизників я не чув, —  розповідає київський лікар-онколог Дмитро Осимський. — Однак в Україні онкохворі також часто лікуються препаратами капецитабін або кселода. Це хороший препарат і він не має аналогів. Так, одна з побічних дій — так званий долонно-підошовний синдром, коли шкіра на руках та п"ятках грубіє і втрачає природний візерунок. Але багатьом хворим на рак шлунка та хворим із метастазами у печінці він справді допомагає. Як тільки дозу препарату зменшують, цей синдром зникає і на пальцях знову з"являється малюнок.

Зараз ви читаєте новину «Через ліки від раку зникають відбитки пальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути