четвер, 18 травня 2006 19:08

Індонезійці на схилах вулкана чекають вказівки духів

Уже кілька тижнів на індонезійському острові Ява вулкан Мерапі щодня вивергає клуби диму і надзвичайно гарячого газу, його схилами тече лава.

Майже 25 тисяч селян, які жили поблизу вершини вулкана, вже евакуювали. Уздовж доріг сидять люди і очікують на вантажівки, які заберуть їх у тимчасові табори. Але в багатьох селах усе ще залишаються жителі, які поки що не збираються нікуди їхати.

— Нема чого хвилюватися, — каже 55-річний фермер Варкіджхо. — Науковці можуть хвилюватися, а я знаю, що вулкан безпечний.

Варкіджхо та сотні інших селян вірять, що духи вулкана попередять їх про справжню небезпеку. На небі повинні з"явитися хмари у вигляді овечої шерсті. Вони слухають, що скаже їм 79-річний "хранитель воріт вулкана" Маріджана. А він говорить, що потрібно молитися й чекати. Для багатьох селян, які живуть на схилах Мерапі, Маріджан — безсумнівний авторитет. Він проводить тут всі релігійні ритуали. На цю роботу його призначив султан міста Йогякарт, і за неї чоловік отримує зарплатню.

Селяни не зважають, що президент країни наказав евакуюватися. Крім довіри до духів вулкана, вони переймаються своєю худобою і угіддями. Через страх усе втратити залишаються вдома. Ті, хто все-таки виїхав у притулки, щодня повертаються в села, годуть худобу та косять траву на схилах вулкана. А на ніч знову йдуть до табору.

Вчені, які спостерігають за вулканом, кажуть, що він може в будь-яку хвилину зруйнувати все навколо. Під час останнього виверження 12 років тому загинуло 60 осіб — вони просто згоріли заживо. Майже 1300 людей загинуло під час виверження Мерапі 1930 року.

Крім Мерапі, в Індонезії є ще 129 діючих вулканів.

Зараз ви читаєте новину «Індонезійці на схилах вулкана чекають вказівки духів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути