Ексклюзиви
пʼятниця, 09 лютого 2018 07:45

Ілон Маск запустив у космос власний електромобіль

Автор: REUTERS
  Кабріолет ”Тесла Роадстер” кольору ”опівнічна вишня” 2010 року належить Ілону Маску. Він запустив електрокар до Марса на ”Фелкон Геві”. Так перевіряв, чи може ракета-носій доставляти вантажі на орбіту Місяця й Марса
Кабріолет ”Тесла Роадстер” кольору ”опівнічна вишня” 2010 року належить Ілону Маску. Він запустив електрокар до Марса на ”Фелкон Геві”. Так перевіряв, чи може ракета-носій доставляти вантажі на орбіту Місяця й Марса

"Мені подобається думати про автомобіль, що нескінченно дрейфує космосом. Можливо, інопланетна раса знайде його через мільйони років", — говорить американський мільярдер 46-річний Ілон Маск. 6 лютого ракетою "Фелкон Геві" відправив до Марса власний спортивний електромобіль "Тесла".

Маск володіє обома компаніями, що взяли участь в експерименті. Виробництво електромобілів "Тесла" заснував 2003‑го. Розробницю космічних технологій "Спейс Ікс" — на рік раніше.

70-метрова ракета "Фелкон Геві" ("Сокіл-важковаговик") — найпотужніша серед конкурентів. Здатна доправити на навколоземну орбіту до 64 т вантажу. Перший ступінь обладнаний 27 двигунами. Ракета важить понад 14,2 тис. т. Вона — це скріплені разом три "Фелкон 9". Їхні перші ступені здатні повертатися після запуску й приземлятися на посадкові платформи. Придатні для повторного використання.

Про намір побудувати над­важку ракету-носій "Фелкон Геві" оголосили 2011-го. У березні торік Маск заявив: "Відправлю на ній у космос найбезглуздішу річ, яку ви можете собі уявити". У грудні стало відомо — у вантажній капсулі полетить кабріолет "Тесла Роадстер" кольору "опівнічна вишня" 2010 року.

Ракета стартувала під пісню британського музиканта Девіда Бові "Життя на Марсі?" 6 лютого о 12:54 за місцевим часом із космічного центру імені Джона Кеннеді у Флориді, США. Звідти 16 липня 1969-го піднялася ракета-носій "Сатурн-5". Несла корабель "Аполон-11" і першу експедицію на Місяць.

Вартість запуску "Фелкона Геві" оцінюють у $80–120 млн — 2,2–3,3 млрд грн.

Під час польоту дві бічні ступені відділилися. Успішно сіли на посадковий комплекс бази Військово-повітряних сил США. Центральна вивела авто на орбіту. Під час приземлення не спрацював один із двигунів. Розбилася об воду поряд із платформою. Пошкодила її.

Авто летітиме зі швидкістю 11 км/с і віддалиться від Землі на майже 400 млн км, повідомив Ілон Маск.

Відкидний дах "Тесли" зняли. За кермом сидить манекен на ім'я Стармен у скафандрі від "Спейс Ікс". На сторінці у соц­мережі транслювали політ автівки у прямому ефірі під музику "Дивний випадок у космосі" Девіда Бові. Розповідає про майора Тома, який загубився між зірками. На екрані бортового комп'ютера напис "Не панікуйте!". Це фраза з обкладинки "Путівника Галактикою" в однойменному циклі романів британського письменника Дугласа Адамса. Маск говорить, що це його улюблена наукова фантастика.

На одній із електроплат авто англійською написано: "Зроблено на Землі людьми". Це — послання для інопланетян, якщо вони раптом вирішать розібрати знахідку, пояснив мільярдер. Електричні прилади вимкнулися за 12 год. після запуску.

У "Тесла Роадстер" поклали комп'ютерний диск, на якому записана трилогія "Фундація" американського фантаста Айзека Азімова. Розповідає про те, як інформація може допомогти змінити й передбачити майбутнє.

Машина мала вийти на орбіту й почати обертатися довкола Сонця. В певний час — підлетіти до Марса. Вікно для запуску — потрібне розташування планет — відкривається раз на два роки.

План Маска частково провалився. Центральний прискорювач працював надто довго і змінив напрям польоту. Тепер авто летить у бік поясу астероїдів — космічних уламків і невеликих планет між Марсом та Юпітером. Виправити курс неможливо.

Доправити машину на Марс було другорядним завданням, кажуть у "Спейс Ікс". Компанія перевіряла, чи зможе "Фелкон Геві" доставляти вантажі на орбіти Землі, Місяця й Марса.

Маск пообіцяв зосередити зусилля на створенні ще потужнішої ракети, аби доправити людей на Марс. Її розробка триває. У вересні торік компанія показала двигуни до неї.

Зараз ви читаєте новину «Ілон Маск запустив у космос власний електромобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути