пʼятниця, 28 грудня 2018 00:13

Ілон Маск відправив на Марс власну машину

Ракету "Фалкон Геві" відправив на Марс американський ­мільярдер і засновник компаній "Тесла" та "Спейс Ікс" 46-річний Ілон Маск.

Ракета стартувала 6 лютого о 12:54 за місцевим часом із космічного центру ім. Джона Кеннеді у Флориді, США.

Вона — найпотужніша у ­світі. Може нести до 64 т вантажу, має дев'ять прискорювачів. При цьому значно дешевша і швидша за попередні моделі. Важить понад 14,2 тис. т. Перші ступені ракети здатні повертатися після запуску й приземлятися на посадкові платформи. Придатні для повторного використання. Вартість запуску "Фелкона Геві" оцінюють у $80–120 млн — 2,2–3,3 млрд грн.

У вантажну капсулу ракети помістили кабріолет Маска — "Тесла Родстер" кольору "опівнічна вишня". Це — перша модель, яку випустила компанія. Перед запуском відкидний дах зняли. За кермо посадили манекена на ім'я Стармен у скафандрі.

"Фалкон Геві" мала вийти на орбіту й почати обертатися довкола Сонця. В певний час — підлетіти до Марса. Потрібне розташування планет стається раз на два роки.

План провалився. Центральний прискорювач працював надто довго і змінив напрям польоту. Тепер ракета мчить у бік поясу астероїдів між Марсом і Юпітером. Виправити курс неможливо.

Через дев'ять місяців після запуску "Фалкон Геві" перетнув орбіту Марса.

Зараз ви читаєте новину «Ілон Маск відправив на Марс власну машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути