У французьких ресторанах у різдвяних меню з"явився новий делікатес — ікра равликів. 50 г продукту коштують $115 (920 грн. — "ГПУ").
Ікринки молочного кольору, схожі на невеличкі перли. У 1980-х першими в їжу їх почали вживати французи. У банках на продаж делікатес з"явився лише 2004-го. Лідери виробництва у Франції — подружжя Домінік і Сільві П"єрру з міста Суасон. Удома мають ферму з 50 тис. африканських равликів. Розводять їх у максимально сприятливих умовах у приміщенні із вологістю 80%. Розробили для них спеціальну дієту: на фермі равлики відкладають яйця чотири рази на рік, тоді як у природі — раз.
Кладка одного равлика важить майже 4 г.
— Я перебираю ікринки вручну, — пояснює Домінік. — Розчавлені або неякісні викидаю. Потім промиваю, солю, трохи приправляю розмарином і закриваю у банці.
Ікру в П"єрру купують кілька паризьких ресторанів. Делікатес викладають на підсмаженому хлібі зі сметаною й часником. До страви обов"язково подають шампанське. Французький шеф-кухар Демієн Дукусне прикрашає ікрою борщ. У тарілку кладе кружальце яйця, делікатес — зверху. Страву подає холодною.
— Ікра мені смакує, як гриби, — говорить Дукусне. — Ніколи не подумав би, що у неї такий приємний смак.
Коментарі