середа, 10 червня 2009 18:18

Хасиди закидали мерію Єрусалима пляшками й камінням

Автор: фото: REUTERS/Darren Whiteside
  На мітинг в Єрусалимі вийшли 1,5 тисячі хасидів. Учасники вимагали закрити автостоянку, яка працювала у священний для євреїв день — суботу
На мітинг в Єрусалимі вийшли 1,5 тисячі хасидів. Учасники вимагали закрити автостоянку, яка працювала у священний для євреїв день — суботу

Багатолюдну акцію протесту влаштували 6 червня ортодоксальні євреї в Єрусалимі. У будівлю мерії жбурляли пляшки й каміння. Дехто запалював сміттєві баки. Вимагали закрити автостоянку, що працювала в єврейський священний день, суботу.

Кілька місяців тому влада Єрусалима вирішила відкрити в центрі міста неподалік хасидського кварталу автостоянку. Вона мала працювати сім днів на тиждень, зокрема в суботу, або шабат. Рішення пояснили так: стоянкою користуватимуться туристи, які сотнями приїжджають до Єрусалима кожного дня. Хасиди запевняють: рішення приймали без них:

— Ми ніколи й нікому не дозволимо працювати у цей день ані на стоянці, ані будь-де, — каже один з ініціаторів мітингу рабин Йозеф Розенфельд.

Висловити своє невдоволення прийшли майже півтори тисячі хасидів. Натовп вдалося розігнати за допомогою води. Мітингувальники поранили шістьох правоохоронців.

Згідно зі священною єврейською книгою, Торою, субота — день відпочинку. Вірянам не можна робити 39 речей, зокрема запалювати або гасити вогонь, різати, шити, випікати хліб і писати. У Священному Писанні вказано: той, хто порушить шабат, заслуговує на смерть.

Іноді в хасидських кварталах Єрусалима віряни закидують камінням автівки, що заїжджають сюди в суботу. Так само чинять і з крамницями, господарі яких наважуються відкривати їх у цей день.

Зараз ви читаєте новину «Хасиди закидали мерію Єрусалима пляшками й камінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути