понеділок, 05 листопада 2007 16:12

Грузинська опозиція вимагає відставки президента Саакашвілі

Автор: фото: REUTERS/David Mdzinarishvili
  Минулої п’ятниці перед приміщенням парламенту в Тбілісі відбулася найбільша акція протесту з часів мирної революції чотири роки тому. Опозиціонери мали стрічки з написами ”Я не боюсь”
Минулої п’ятниці перед приміщенням парламенту в Тбілісі відбулася найбільша акція протесту з часів мирної революції чотири роки тому. Опозиціонери мали стрічки з написами ”Я не боюсь”

Минулої п"ятниці у столиці Грузії Тбілісі опозиційні сили розпочали акцію протесту. У ній взяли участь майже 100 тис. осіб.

Опозиціонери вимагають відставки президента Михаїла Саакашвілі, 39 років, і звільнення політичних в"язнів. Також виступають за відміну парламентом змін до Конституції, згідно з якими президентські та парламентські вибори будуть проведені в один день восени 2008-го.

Поправки до Конституції прийняли на початку року за ініціативи Михаїла Саакашвілі. Вони призвели до того, що термін повноважень нинішнього парламенту продовжиться на півроку, а перебування Саакашвілі на посту президента скоротиться на такий самий період.

Глава держави аргументував свою ініціативу тим, що витрачається багато коштів на проведення виборів. Якщо ж вони проходитимуть в один день, видатки значно зменшаться.

Опозиція переконана, що президент хоче завдяки своїм високим рейтингам вдруге провести до парламенту партію "Національний рух". Нині її представники мають абсолютну більшість. У такому випадку будь-які законодавчі ініціативи Саакашвілі затверджуються парламентом.

У неділю президент виступив на телебаченні та висловив упевненість у тому, що його переоберуть вдруге. А за організацією акцій протесту в Тбілісі, за словами  Саакашвілі, стоять російські політичні сили та олігархи.

— Зважайте на те, що ці події в Грузії відбуваються перед виборами у Росії. Їх мета — влаштувати в країні безлад, — сказав Саакашвілі. — Ясно, як день, що Росія це використає у своїх цілях.

Зараз ви читаєте новину «Грузинська опозиція вимагає відставки президента Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути