середа, 09 травня 2007 16:39

Гітлер підстриг вуса через протигаз

  Під час Першої світової війни Адольф Гітлер носив широкі прусські вуса (ліворуч), однак мусив їх підстригти, бо не влізали під протигаз
Під час Першої світової війни Адольф Гітлер носив широкі прусські вуса (ліворуч), однак мусив їх підстригти, бо не влізали під протигаз

Німецький журналіст Стефан Ернстінґ знайшов у архівах записи письменника Александра Моріца Фрая. Той під час Першої світової війни служив разом з Гітлером у 16-му Баварському резервному полку, був санітаром. Під час війни писав есе. У його записах є згадки й про молодого Адольфа.

Ернстінґ видав біографію письменника і включив до книги його твори. В одному з них Фрай пояснює, чому Гітлер носив характерну "щіточку". Раніше він мав широкі прусські вуса. Однак вони не влізали під протигаз, тому мусив їх підстригти. Нові захисні засоби в німецькому війську запровадили, коли британська армія почала використовувати під час атак гірчичний газ. Майбутній фюрер просто виконав наказ свого військового керівництва.

Фрай також описав свою першу зустріч із майбутнім фюрером.

— Блідий, доволі високий чоловік зайшов до підвалу, коли почали падати перші снаряди під час вечірнього бомбардування. Його очі були наповнені гнівом і страхом, — розповідає письменник. — Він виглядав високим, бо був дуже худим. Пишні вуса приховували потворний розріз його рота.

Чоловік сидів і важко дихав. Його жовте лице почервоніло. Він став злісно говорити про англійців, наче роздратований індик. У той момент я відчув те саме, що й інші солдати, які зустрічали його пізніше: усі маневри ворога він сприймав особисто. Так, ніби англійці воювали лише заради того, щоб забрати лише його дорогоцінне життя.

У своїх нотатках Фрай каже, що Гітлер не був боягузом, як дехто стверджує. Але і хоробрим він його не називає: "Гітлер ніколи не розслаблявся, завжди був готовий діяти, він дуже переймався своєю безпекою".

Одного разу він їхав у поїзді з Фраєм і сержантом Максом Амманом. Адольф заснув із відкритим ротом. При цьому так витягнув ноги, що сержант не міг пройти. Амман вдарив Гітлера по нозі, від чого той прокинувся.

— Будь люб"язним тримати свої кінцівки при собі, — сказав сержант командним тоном.

Адольф почервонів і хотів сказати щось у відповідь, але промовчав.

Після війни Моріц Фрей зрідка зустрічався з Гітлером у Мюнхені. Обидва купували пресу в одному й тому ж кіоску.

— Він брав багато газет і був улюбленим клієнтом продавщиці, — згадує Фрай.

Зараз ви читаєте новину «Гітлер підстриг вуса через протигаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути