вівторок, 20 червня 2017 06:50

Гельмут Коль дев'ять років був прикутий до інвалідного візка

16 червня у своєму будинку в Людвігсхафене-на-Рейні помер екс-канцлер Німеччини 87-річний Гельмут Коль. 2008-го отримав травму голови. З того часу був прикутий до інвалідного візка.

— Гельмут Коль помер о дев'ятій ранку у своєму домі, — розповідають в оточенні політика. — Поряд була його дружина Майке. Всі дев'ять років вона доглядала чоловіка.

Гельмут Коль закінчив юридичний факультет Франкфуртського університету та Гейдельберзький університет за спеціальністю "історія та суспільно-політичні науки".

— Під час навчання доводилося підробляти, — згадував Гельмут Коль. — Я вирощував кроликів, розводив тутового шовкопряда, ловив раків на продаж, тягав на будівництві мішки з цементом, водив вантажівку при магазині і на заправній станції, займався шліфуванням плит.

Працював науковим співробітником в Інституті ім. Альфреда Вебера. Згодом був асистентом директора на ливарному заводі. Політикою почав займатися 1966 року. Канцлером Німеччини став 1982-го. Перебував на цій посаді 16 років — найдовше в історії. На виборах 1998-го його обійшов соціал-демократ Герхард Шредер.

— Коль був одним з ініціаторів об'єднання Німеччини, за його правління відбулося падіння Берлінського муру, — каже колишній міністр закордонних справ Великої Британії Джеффрі Хоу. — Він був цілеспрямований, мав жорсткий характер. Якби не це, багатьох цілей він би не досяг.

Гельмут Коль одружувався двічі. 1960-го побрався з перекладачкою Ханнелоре Реннер. 2001 року вона вчинила самогубство. Другою дружиною стала економіст 43-річна Майке Ріхтер. З нею Коль розписався у травні 2008 року в лікарні. Там проходив реабілітацію після травми голови. Від першого шлюбу у Коля залишилися двоє синів — 54-річний Вальтер і Петер, 52 роки.

Із Гельмутом Колем прощатимуться у французькому Страсбургу. Траурна церемонія на загальноєвропейському рівні відбуватиметься вперше. З датою ще не визначилися.

Зараз ви читаєте новину «Гельмут Коль дев'ять років був прикутий до інвалідного візка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути