четвер, 21 січня 2010 17:07

Гаїтяни б"ються за їжу

Автор: фото з сайту www.leaderpost.com
  Дівчинка тиждень прожила без їжі і води. Зараз її здоров’я у задовільному стані
Дівчинка тиждень прожила без їжі і води. Зараз її здоров’я у задовільному стані

20 січня у Гаїті стався другий за останні два тижні землетрус потужністю 6,2 бала. Перший силою 7 балів за шкалою Ріхтера 12 січня зруйнував столицю країни Порт-о-Пренс. 1,5 млн її жителів утратили домівки. Під руїнами будинків загинули від 200 до 500 тис. людей. 72 тис. поховали у братських могилах.

До Гаїті полетіли десятки літаків із гуманітарною допомогою, проте більшість із них не можуть приземлитися в аеропорту Порт-о-Пренсу — він частково постраждав від поштовхів. Повітряні ворота столиці Гаїті контролює влада США, тому передусім там приймають американських військових. Іншим доводиться сідати за 300 км у Санта-Домінго — столиці сусідньої Домініканської Республіки. Звідти допомогу везуть вантажівками. Через це вона затримується на кілька днів. Уцілілі гаїтяни потерпають від нестачі їжі, питної води та медичної допомоги.

— У нас замало ліків, одноразових шприців і голок, — говорить лікар Марк Хайман із міжнародної благодійної організації "Партнерз ін Хелс". — Бракує хірургічних інструментів, ампутацію робили звичайною слюсарською пилкою. Після операцій дезінфікуємо поранених горілкою.

США відправили на Гаїті понад 5 тис. солдатів і офіцерів. Вони скидають потерпілим із літаків воду та готові обіди, але їх не вистачає на всіх. Серед місцевих часто виникають бійки за їжу. У Порт-о-Пренсі з"явилися банди мародерів, які грабують зруйновані будинки.

У країні працюють понад 1,5 тис. рятувальників з інших держав. Вони продовжують шукати вцілілих: 19 січня з-під руїн будинку у місті Жакмель витягли з-під завалів тритижневе немовля. Дівчинку звати Елізабет, вона вижила тиждень без їжі та води. Лікарі кажуть, що її стан задовільний. За тиждень після землетрусу врятували понад 120 людей.

Щоб відбудувати Гаїті, потрібно понад $0,5 млрд. Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, США та Велика Британія виділили на допомогу по $100 млн. Канада пожертвує $97 млн, Організація Об"єднаних Націй — $25 млн. Франція та Швеція нададуть по $14 млн, Мексика — $8 млн, Бразилія — $5 млн, Китай — $4 млн.

Латвія пожертвує Гаїті $20 тис., бо вона найбільше в Європі постраждала від економічної кризи. Критикують росіян, бо ті відправили до острівної держави один переносний госпіталь та команду з 20 лікарів. Україна пообіцяла допомогти Гаїті медикаментами, товарами першої необхідності, наметами й ковдрами.

Зараз ви читаєте новину «Гаїтяни б"ються за їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути