Ексклюзиви
пʼятниця, 22 жовтня 2010 09:26

Французи йтимуть на пенсію в 67 років

Автор: фото: REUTERS/Jean-Paul Pelissier
  Одягнені у захисні костюми працівники компанії ”Арселор Міттал” протестують у Марселі проти збільшення пенсійного віку
Одягнені у захисні костюми працівники компанії ”Арселор Міттал” протестують у Марселі проти збільшення пенсійного віку

У Франції 10-й день тривають страйки проти пенсійної реформи. Президент Ніколя Саркозі хоче збільшити пенсійний вік із 60 до 62 років. Із цього віку французи почнуть отримувати часткові виплати. Повністю забезпечувати пенсіонерів держава зобов'язується з 67 років.

Усе, що вдалося домогтися демонстрантам, — відсунути ухвалення реформи із середи 20 жовтня до вихідних. Ніколя Саркозі пояснює, що реформа — єдиний вихід зі скрутного становища для економіки країни. Сьогодні дефіцит бюджету складає 7% ВВП. До 2050-го він може сягнути 100 млрд євро.

— Із 1950-х середня тривалість життя у Франції збільшилася на 15 років, — каже Саркозі. — Хіба не логічно, що працювати треба більше, ніж раніше?

Хвиля протестів проти пенсійної реформи у Франції почалася 12 жовтня. Демонстранти били вітрини і підпалювали автомобілі. Поліція боролася з ними сльозогінним газом і гумовими кулями. Залізничники заявили, що не вийдуть на роботу, доки уряд не змінить свого рішення.

У Марселі через відмову сміттярів забирати непотріб вулиці міста завалені купами відходів, усюди смердить.

Наступного дня після початку страйків до демонстрантів приєдналися учні та студенти. Учні одного з паризьких коледжів зробили для президента Саркозі труну з картону, яку пронесли центральними вулицями. Пояснили, що повинні відстоювати не лише власні інтереси, а й — батьків, на чиї гроші живуть.

Кілька днів у країні не працювали найбільші бензосховища. Виник дефіцит пального. Тепер більшість заправок закриті, по бензин французи їздять до сусідніх країн.

Поліція повідомляє, що у страйках узяли участь близько 1,1 млн французів. За даними профспілок, на вулиці вийшли щонайменше 3,5 млн людей.

Французи-чоловіки в середньому живуть до 77. Француженки обганяють їх за тривалістю життя на сім років. Робоче населення країни побоюється, що після пенсійної реформи уряд скоротить відпустки, скасує страховку й пільги передбачені трудовим договором. Щоб вийти із кризи, пропонують обкласти більшими податками роботодавців. Пообіцяли і далі страйкувати. Протестувати вийдуть до 4 млн осіб.

У Німеччині мінімальний пенсійний вік 62–63 роки уряд запровадив ще 1997 року. У лютому страйкували іспанці. Там пенсійний вік підвищили з 65 до 67 років. В Італії його підняли для жінок до 65 років. У Бельгії пенсіонерами стають 65-річні чоловіки та 64-річні жінки.

Зараз ви читаєте новину «Французи йтимуть на пенсію в 67 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути