Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2008 16:59

Фідель Кастро остаточно відмовився від влади

Автор: фото: REUTERS/Gary Hershorn
  Президент Куби Фідель Кастро з радянським лідером Михайлом Горбачовим під час мітингу в кубинській столиці Гавані у квітні 1989 року
Президент Куби Фідель Кастро з радянським лідером Михайлом Горбачовим під час мітингу в кубинській столиці Гавані у квітні 1989 року

У вівторок у газеті Комуністичної партії Куби "Гранма" опублікували лист 81-річного лідера держави Фіделя Кастро. У ньому він заявив, що відмовляється від влади та не збирається більше займати пости президента Державної Ради та головнокомандувача військовими силами Куби через проблеми зі здоров"ям.

"Я не висуватиму свою кандидатуру на ці посади та не прийму пропозиції щодо них", — повідомляє Кастро в листі.

24 лютого відбудеться перше засідання новообраного кубинського парламенту Національної асамблеї. На ньому обиратимуть членів Державної Ради та її президента. Фідель Кастро пройшов до парламенту за результатами виборів 20 січня цього року та міг би ще раз очолити країну. Але участі в розподілі керівних посад він не братиме.

Фідель Кастро очолював Кубу з часів комуністичної революції 1959 року, в результаті якої був повалений диктаторський режим Фульхенсіо Батисти. Спочатку Фідель був прем"єр-міністром, а 1976-го став президентом.

У липні 2006 року через проблеми зі здоров"ям він тимчасово передав повноваження своєму молодшому братові Раулю, 76 років. Фіделю зробили операцію, після якої він не виходив на публіку. Лише час від часу в новинах з"являлися фотографії з візитів до Кастро лідерів інших держав. Уперше про можливу відмову від повноважень Кастро заявив торік у грудні. Тоді він повідомив, що не збирається триматися за свою посаду й не хоче заважати молодим.

Фідель Кастро був двічі одружений. Від першого шлюбу з Міртою Діаз-Баларт у нього народився син Фідель. Від другої дружини Дадії Сото дель Валле Кастро має п"ятьох синів — Алексиса, Александера, Алехандро, Антоніо й Анхеля.

Коли Фідель був одружений з Міртою, у нього був роман із Наті Ревуелта. У них народилася донька Аліна Фернандес-Ревуелта, 51 рік. 1993-го вона нелегально емігрувала з Куби під виглядом іспанської туристки та попросила політичного притулку в США. Нині Фернандес живе в Маямі у штаті Флорида.

Найімовірніше, новим президентом Куби оберуть Рауля Кастро.

Зараз ви читаєте новину «Фідель Кастро остаточно відмовився від влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути