вівторок, 05 лютого 2013 06:45

Мексиканці щодня перетинають кордон десятками

  Соціолог Лібі Делл: ”Потік нелегалів із Південної Америки майже стихійний. Легалізація зарадить 
лише 
частково”
Соціолог Лібі Делл: ”Потік нелегалів із Південної Америки майже стихійний. Легалізація зарадить лише частково”

Президент США Барак Обама планує до кінця року провести імміграційну реформу. Відповідно до неї 11 млн нелегалів, які працюють у країні й не порушують законів, отримають право легального проживання і роботи. Президент повідомляє про це в інтерв'ю іспаномовному телеканалу "Юнівіжн". Більшість нелегалів у США — вихідці з Латинської Америки.

На початку грудня 2012-го конгрес США в першому читанні ухвалив законопроект про скасування лотереї "ґрінкарт" — дозволів на проживання у Штатах. Якщо його ухвалять, то ті 50 тис. віз, що досі розігрували, передаватимуть щороку перспективним студентам-іноземцям.

— Зараз іде мова про легалізацію вихідців з Південної Америки, — каже Лібі Делл, експерт з питань соціальної політики бюро перепису населення США. — Щодо вихідців з інших країн, то це не так масово. Громадяни колишнього СРСР не можуть потрапити в країну нелегально, ніхто не пливтиме через океан у човні. Якщо вони залишаються в країні незаконно, це легко відстежити. Таких випадків не мало, але й не так багато, щоб розбиратися з ними на рівні реформ. Мексиканці щодня перетинають кордон  десятками. Кубинці й еквадорці намагаються дістатися США всіма правдами і неправдами. Найбільше нелегалів із цих трьох країн.

Є різниця у ставленні американців до різних груп мігрантів? Як поводяться з вихідцями з пострадянського простору?

— У нас у відділі двоє українців. Дуже соціально відкриті й комунікабельні. У них міцна діаспора, та дітей намагаються максимально інтегрувати в американське суспільство. З росіянами зовсім інакше. Хочуть освіту для дітей російською, живуть ізольовано. Але в школах діти вихідців з колишнього СРСР добре вчаться. У їхніх батьків хороша освіта, дітьми займаються. Щодо іспаномовних американці упереджені. До росіян, а так сприймають весь колишній СРСР, так не ставляться. Ті працюють на хороших посадах, не татуйовані, не члени банд.

Що дасть легалізація тому, хто досі працював у США нелегально?

— Матимуть право на соціальну допомогу, зможуть влаштуватися на роботу з нормальною зарплатнею, перевезти родичів за деякий час. Дозвіл на роботу дозволить не боятися поліцейських облав.

Чи реальне скасування візової лотереї?

— Останні роки показують, що візова лотерея себе не виправдовує. Багато людей приїжджають і живуть на допомогу з безробіття. Торік рекордна кількість просто сиділи вдома, проїдаючи соціальну допомогу. Зараз розглядаємо можливість закрити лотерею у деяких країнах, натомість збільшити квоту приїжджих для інших, наприклад Індії. Щоб розробити правильну стратегію, знадобиться рік чи два. Можливо, на цей час ми скасуємо лотерею зовсім.

Зараз ви читаєте новину «Мексиканці щодня перетинають кордон десятками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути