пʼятниця, 21 квітня 2017 00:10

Ердоган отримав повну владу в країні

16 квітня на референдумі турки змінили форму правління. З 2019 року країна буде президентською республікою. Усю владу отримав президент Реджеп Таїп Ердоган. Ініційовані ним зміни до конституції підтримали 51,4% виборців.

63-річний Ердоган отримав право обирати суддів і розпускати парламент. Особисто оголошуватиме надзвичайний стан. Призначатиме міністрів і вищих посадовців. Укази президента матимуть статус законів. Він буде й очільником уряду. Посаду прем'єра скасують.

Президентські та парламентські вибори проводитимуть одночасно. Президент отримує право бути головою політичної партії і брати участь у політичному процесі. Також хоче повернути смертну кару.

Ердоган зможе залишатися при владі два п'ятирічні терміни — до 2029 року.

Його прихильники кажуть, це допоможе уникнути нестабільності.

Зміни підтримала переважно сільська Центральна Туреччина. Проти — Стамбул, Анкара, Ізмір, курортні провінції та турецька діаспора з Європи.

ОБСЄ назвало референдум таким, що не відповідає європейським стандартам. Виборці не отримували неупередженої інформації. Вулиці міст завішали постерами "Евет" ("Так") і портретами ­Ердогана. ­Імами агітували в мечетях. Влада перешкоджала роботі медіа. Арештовувала журналістів, закривала видання.

Опозиція заявила про масові фальсифікації. Оскаржуватиме результати в суді. У Стамбулі люди вийшли на протести.

У березні відносини між Туреччиною та Європою погіршилися. Кілька європейських країн заборонили турецьким міністрам виступати з агітацією за розширення повноважень Ердогана.

Голова комітету бундестагу в закордонних справах Норберт Реттген виступив за скасування переговорів про вступ Туреччини до ЄС з можливістю їх відновлення.

— Відтепер двері для вступу в Євросоюз остаточно зачинилися. У наданні фінансової допомоги Туреччині для її наближення до європейських стандартів більше немає необхідності, — говорить віце-голова Християнсько-демократичного союзу Юлія Клекнер.

Ердоган відповів, що не зважатиме на думку європейських посадовців.

— Нас не хвилює думка Ганса чи Джорджа. Всі дискусії про конституційний референдум закінчені, — каже Ердоган.

Зараз ви читаєте новину «Ердоган отримав повну владу в країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути