вівторок, 02 липня 2013 05:47

Єгипет стає небезпечним для туристів

Автор: фото: Reuters
  Противники і прихильники єгипетського президента Мухаммеда Мурсі б’ються на вулиці в центрі міста Александрія. Нові заворушення вибухнули в неділю. Опозиція вимагає відставки глави держави, якого обрали торік після революції
Противники і прихильники єгипетського президента Мухаммеда Мурсі б’ються на вулиці в центрі міста Александрія. Нові заворушення вибухнули в неділю. Опозиція вимагає відставки глави держави, якого обрали торік після революції

Щонайменше 16 людей загинули за вихідні та в понеділок під час сутичок у Єгипті між противниками й прихильниками президента 61-річного Мухамеда Мурсі. Опозиція висунула йому ультиматум: залишити посаду до 2 липня. Єгипет стає небезпечним для іноземців.

У п'ятницю в місті Александрія зарізали 21-річного Ендрю Почтера — американського вчителя, який викладав англійську місцевим дітям. Він спостерігав за антиурядовою демонстрацією.

У понеділок опозиціонери пляшками із запалювальною сумішшю атакували офіс президентської партії "Брати-мусульмани". Прихильники Мурсі намагалися відбитися. У цій сутичці загинули восьмеро. Будівлю підпалили й написали на ній "Народ повалив режим".

Мухамед Мурсі прийшов до влади рік тому після 29-річного правління Хосні Мубарака. Президента вважають прихильником ісламізації. Йому закидають, що за рік зросла кількість убивств і пограбувань, економіка занепадає і вперше за багато років почали відключати газ. Кажуть, за відставку Мурсі зібрали 17 млн підписів — на 4 млн більше, ніж за президента проголосували на виборах.

— Ми не поступимося. Віримо в демократію. Якщо хочете, щоб президент пішов, проголосуйте проти нього через три роки, — відповідають прихильники Мурсі.

Додають, що він отримав у спадок занедбану державу й потребує часу на реформи. Військові попереджають: втрутяться у конфлікт, якщо сторони не домовляться.

— Шляхів до примирення ніхто не бачить, — розповідає "ГПУ" журналіст із Каїра 36-річний Саїд Абделаль. — Мурсі у відставку не збирається, а опозиція налаштовує своїх прихильників боротися до останнього. Вона розуміє: чим довше "Брати-мусульмани" при владі, тим складніше буде їх потіснити. На прикладі багатьох країн бачили, що ісламізація проходить значно легше і швидше, ніж будівництво світської країни. Опозиція готова боротися аж до громадянської війни. Та прихильників Мурсі не менше. Містечка переважно за нього. У великих — по-різному, але багатьом подобається його політика.

Чи варто їхати відпочивати до нас? Не можу однозначно порадити. Але свою родину я відправив до родичів у Туніс.

Зараз ви читаєте новину «Єгипет стає небезпечним для туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути