вівторок, 14 серпня 2012 06:45

Дружину китайського члена політбюро судять за вбивство

Автор: фото з сайта WWW.daylife.com
  53-річну Гу Кайлай звинуватили в отруєнні британського бізнесмена. В Китаї вважають, що так влада хоче відвернути увагу від проблем усередині керівної компартії
53-річну Гу Кайлай звинуватили в отруєнні британського бізнесмена. В Китаї вважають, що так влада хоче відвернути увагу від проблем усередині керівної компартії

Дружину впливового китайського політика 53-річну Гу Кайлай звинуватили в отруєнні британського бізнесмена 41-річного Нейла Хейвуда. Його тіло в листопаді торік знайшли в готелі міста Чунцин. Минулого четверга справу розглядали в суді. Засідання тривало 7 год. Вирок ще не оголосили.

Перед початком засідання в місті Хефейна на вулиці лило як із відра. Біля будівлі суду в підземну стоянку з'їжджали десятки чорних авто. З прочиненого вікна однієї з машин кричала жінка: "Чому ви мене везете? Чому?".

Журналістів на засідання не пустили. Перед входом стояли колони поліцейських у чорних куртках із капюшонами на голові. Всі були одягнені в цивільне.

— Увечері 13 листопада 2011 року Гу прийшла до Хейвуда у готельний номер 1605. Вони пили алкоголь і чай. Хейвуд сп'янів, почав блювати. Попросив подати йому води. Вона вилила йому в рот отруту, що приготувала заздалегідь, — зачитали представники обвинувачення.

Кайлай — колишній адвокат — мовчала. Виглядала пригнічено. Була одягнена в темний брючний костюм і білу блузку. Інтереси Гу та її помічника 33-річного Чжан Сяоцзюна представляв молодий державний адвокат. Він майже ні слова не сказав на їхній захист.

Офіційно про мотиви вбивства нічого не повідомляють. За чутками, китаянка була діловим партнером британця, мали спільну адвокатську контору. Сварилися нібито, бо не поділили гроші. Дехто говорить, бізнесмен погрожував 24-річному Бо Гуагуа — сину Гу, який цього року закінчив Гарвард.

— Я не вірю в цей суд. Справа була вирішена заздалегідь, — каже біля будівлі установи  місцевий Ху Цзю, літній чоловік у бейсболці.

Політологи запевняють, Гу може уникнути смертної кари. Максимум, що їй загрожує — тривале тюремне ув'язнення, адже вбила, щоб захистити сина.

— Кайлай не дуже популярна в Китаї. Але багато людей вірять, що вона — жертва політичної боротьби серед найвищого керівництва країни. Судять, щоб очорнити ім'я її чоловіка-політика, — каже китаянка Лія Чжан.

Гу Кайлай — дружина секретаря парткому міста Чунцин 62-річного Бо Сілая, екс-міністра торгівлі, члена політбюро ЦК КПК. Він син Бо Ібо, одного з "восьми безсмертних" китайської компартії. Він мав стати одним із дев'яти членів постійного комітету політбюро. У місті очолював кампанію по боротьбі з організованою злочинністю. У березні після скандалу з отруєнням Сілая відправили у відставку. Зараз він під слідством за "дисциплінарні порушення". Які саме — не відомо. У поліції кажуть, коли Бо дізнався, що дружину звинувачують у вбивстві, спробував переконати свого товариша, начальника поліції Ван Ліцзюна, щоб той закрив справу. Полісмен не погодився, вони посварилися. Ліцзюн звернувся у консульство США: розказав, що йому відомо про вбивство і попросив політичного притулку.

— Навіть якщо Бо не висунуть кримінальних обвинувачень, він не зможе поновити свою політичну кар'єру. На нього вилили забагато бруду, — коментує професор китайської історії та політики Оксфордського університету Рана Міттер.

Відхід Бо Сілая від влади політологи вважають одним із найбільших політичних скандалів за останні 20 років. Судовий процес над дружиною називають "театралізованою виставою" перед ХVIII з'їздом компартії. Кажуть, цим процесом влада хоче відволікти увагу від проблем усередині партії. З'їзд, що відбувається кожні п'ять років, запланований на осінь. На ньому обирають центральний комітет, який формує політбюро.

Зараз ви читаєте новину «Дружину китайського члена політбюро судять за вбивство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути