четвер, 05 травня 2011 05:30

Дружина бін Ладена затуляла собою чоловіка

Автор: фото: REUTERS
  Ім’я Усами бін Ладена стало відоме світу після терактів 11 вересня 2001 року, коли в Нью-Йорку були зруйновані два хмарочоси Всесвітнього торгового центру й загинули близько трьох тисяч людей. Тодішній президент США Джордж Буш пообіцяв убити бін Ладена. За голову ”терориста номер один” обіцяли 25 мільйонів доларів
Ім’я Усами бін Ладена стало відоме світу після терактів 11 вересня 2001 року, коли в Нью-Йорку були зруйновані два хмарочоси Всесвітнього торгового центру й загинули близько трьох тисяч людей. Тодішній президент США Джордж Буш пообіцяв убити бін Ладена. За голову ”терориста номер один” обіцяли 25 мільйонів доларів

У ніч на понеділок американські військові взяли штурмом дім 54-річного Усами бін Ладена, лідера ісламістської терористичної організації "Аль-Каїда". Він жив у містечку Абботтабад, за 50 км від столиці Пакистану Ісламабада.

На помешкання бін Ладена вивів його кур'єр Абу Ахмед. За його машиною простежили агенти ЦРУ. Їх насторожило, що той приїжджає в будинок, що в кілька разів більший за інші й має високі паркани з колючим дротом. Більше як півроку за маєтком стежили. Наказ про початок операції президент США Барак Обама віддав минулої п'ятниці.

У понеділок, о 1.15 за місцевим часом, підрозділ із 25 "морських котиків" військово-морських сил США двома гелікоптерами "Блек Хоук" вилетів із військової бази в афганському Баграмі на базу Тарбела Газі на околиці Ісламабада. Звідти вирушили до Абботтабада. Спецназівці були озброєні автоматами М-4. Планували, що бійці з першого вертольота висадяться на подвір'ї бін Ладена, а з другого — на даху триповерхового будинку. Але другий вертоліт вийшов із ладу, мусив приземлитися поряд із резиденцією.

Штурмова група пробила стіни маєтку. Увійшла до будинку. На нижніх поверхах відстрілювалися двоє помічників бін Ладена та його 20-річний син Гамза. Спецназівці застрелили їх. Загинула також дружина кур'єра Абу Ахмеда. Вона потрапила під перехресний вогонь.

Бін Ладен був неозброєний, у спальні на третьому поверсі. Спецназівці вибили двері. 27-річна Амаль аль Садах, остання дружина лідера "Аль-Каїди", кинулася на них. Намагалася прикрити чоловіка. Боєць вистрелив їй у ногу. Наступні два постріли поцілили Усамі в голову над лівим оком та в груди. Солдат передав по радіо: "Джеронімо — ЕКІА!" (Джеронімо — кодове ім'я бін Ладена, ЕКІА — скорочено від анг. "ворог убитий у перестрілці". — "ГПУ"). 12-річна донька Усами бачила, як його розстріляли. Штурм тривав 40 хв.

— "Котики" вбили бін Ладена, бо зустріли опір, — пояснив Джей Карні, речник Білого дому. — Якби він не опирався, його взяли б живим.

За операцією в режимі "онлайн" спостерігали президент США Барак Обама, віце-президент Джо Байден та держсекретар Гілларі Клінтон. Сигнал на ноутбуки в Білий дім надходив із відеокамер на шоломах спецназівців. Коли штурм закінчили, Обама оголосив американцям, що через 10 років після терактів у Нью-Йорку бін Ладен мертвий.

— Усі ці роки я ясно давав зрозуміти, що ми негайно почнемо діяти в Пакистані, як тільки з'ясуємо, де бін Ладен, — сказав 49-річний Обама. — Сьогодні ще раз нагадали, що Америка може робити все, що задумає.

Бійці провели перше опізнання Усами бін Ладена за фотографіями. Дружина й дочка також підтвердили, що це — він. Будинок обшукали, знайшли комп'ютерні жорсткі диски, компакт-диски та папери "Аль-Каїди".

Тіла Усами та Гамзи бін Ладенів повантажили на гелікоптер і доправили на американський авіаносець "Карл Вінсон". Узяли проби ДНК і поховали в морі, з дотриманням мусульманських традицій.

Документи "Аль-Каїди" вивчають спеціалісти ЦРУ на секретній базі в Афганістані.

— Ці матеріали можуть відкрити плани "Аль-Каїди" та місця, де переховуються решта її лідерів, — каже Джон Бреннан, головний радник президента США з питань національної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Дружина бін Ладена затуляла собою чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути