Ексклюзиви
вівторок, 07 червня 2011 00:15

Доктор Смерть помер під музику

Автор: фото: Reuters
  Джек Кеворкян працював патологоанатомом до 1991 року, поки в нього не забрали медичну ліцензію. Відтоді робив евтаназії як приватна особа
Джек Кеворкян працював патологоанатомом до 1991 року, поки в нього не забрали медичну ліцензію. Відтоді робив евтаназії як приватна особа

3 червня близько третьої ночі у лікарні Вільяма Бомонта біля американського міста Детройт помер лікар 83-річний Джек Кеворкян. За попередньою версією, у нього розірвався тромб у легені. Кеворкяна знали як Доктора Смерть. Протягом 1990–1998 років він умертвив понад 130 невиліковно хворих пацієнтів. Потрапив до лікарні минулого місяця. Мав хворі нирки і пневмонію.

Він був життєрадісний. Казав лікарям, що невдовзі одужає і випишеться. Але з кімнати сам вийти не міг. У ніч смерті біля його ліжка сиділа племінниця. У палаті грала музика Себастьяна Баха, улюбленого композитора Кеворкяна.

— Я ніколи не шкодував про скоєне. Я не вбивця, бо не робив це, щоб убити людину. Я лише допомагав тим, хто мучився і сам просив смерті, — казав покійний лікар.

1989 року патологоанатом Джек Кеворкян створив "мерсітрон" — "машину милосердя". Механізм подавав смертельну дозу знеболювального і токсичних препаратів у кров хворих, які не могли накласти на себе руки по-іншому. Вперше зробив евтаназію за допомогою "мерсітрона" 53-річному чоловіку з хворобою Альцгеймера. Закликав створити в США клініку, в якій робили б законну евтаназію.

Джека Кеворкяна судили чотири рази. Але відпускали за відсутністю доказів. Востаннє, 1999-го, йому дали 10 років тюрми за вбивство другого ступеня. Відсидів вісім років. Випустили за добру поведінку і погане здоров'я. Йому заборонили робити евтаназії, доглядати за людьми старшими 62 років та спілкуватися з вродженими інвалідами.

Торік за біографією Кеворкяна вийшов фільм "Ви не знаєте Джека". У головній ролі актор Аль Пачіно.

Зараз ви читаєте новину «Доктор Смерть помер під музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути