вівторок, 10 серпня 2010 09:29

Дипломати вивозять рідню з Москви

Автор: фото: REUTERS/Sergei Karpukhin
  У Москві люди ходять у захисних масках. Кремль огорнутий смогом. Російська столиця покрита густим димом від лісових і торф’яникових пожеж
У Москві люди ходять у захисних масках. Кремль огорнутий смогом. Російська столиця покрита густим димом від лісових і торф’яникових пожеж

— Дихати нічим. Через дим не видно сонця. Кажуть, погасять вогонь через п"ять днів. Ходять чутки, що все палять, щоб збудувати нові елітні райони. У Москві багатіям уже тісно, — каже 24-річний Георгій з Москви.

У російській столиці й на околицях аномальна спека не спадає понад місяць. 2 серпня о 15.00 тамтешні метеорологи зафіксували новий температурний рекорд, +36,8°С. Такого не було з 1937 року.

Спека стала причиною лісових і торфових займань у Підмосков"ї. За лічені хвилини вигорають села, в яких переважають дерев"яні будинки. Із лісовими й торф"яниковими пожежами Росія бореться третій тиждень. Вогнем пошкоджено 77 сіл і селищ. У семи областях оголосили надзвичайний стан. Загинули майже 50 людей. Лісові пожежі охопили 174 тис. га.

Палять, щоб збудувати нові елітні райони

Через дим і загрозу радіації іноземні посольства виїжджають із Москви. Про часткову евакуацію дипломатів та членів їхніх родин 7 серпня заявили Польща, Канада й Австрія. Повністю вивозить дипломатів Німеччина.

Чиновники кажуть, що вогонь гасять понад 160 тис. рятувальників і добровольців та 26 тис. одиниць техніки. Але люди говорять: якби було стільки машин, погасили б набагато швидше.

— У селі при мудаках-комуністах висіла ринда, в яку били, коли починалася пожежа і, о диво, була пожежна машина, одна на троє сіл, але була. Прийшли демократи і почався..., — пише анонімний російський блогер. Він має дачу в селі Тверської області за 153 км від Москви. Пише, що всі річки і струмки в селі влада засипала землею. Ці місця продали під забудову, а "ринду замінили на телефон", який не працює, бо забули підключити.

Росіянам обіцяють компенсувати втрати. Погорільці до зими отримають нове житло і 220 тис. руб. — 58 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Дипломати вивозять рідню з Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути