Ексклюзиви
вівторок, 27 грудня 2005 15:22

Cвяткувати не хочеться

 

"Намагаюся запам"ятати назву нового свята. Два слова з трьох викликають глухе роздратування", — написала знайома із Саратова. Я їй вдячний. Вона передала думку, яку я не міг сформулювати вже не перший день, намагаючись пояснити власне ставлення до дня 4 листопада. Тепер зрозумів — нове свято дратує тим, що фальшиве вже на рівні слів.

Якщо хто не знає: Держдума Росії скасувала одне свято — 7 листопада , і запровадила нове — 4 листопада (День народної єдності). Обґрунтування таке: 4 листопада 1612 року ополченці Мініна і Пожарського остаточно "звільнили Москву від польських окупантів", "громадянське суспільство" перемогло інтервентів.

В убитих "бойовиках" місцеві жителі впізнавали однокласників

Дамо спокій історії (більшість фахівців, гадаю, вдосталь посміються над темою єдності народу в середньовічній війні). Звернемося до філології. Слово "єдність" будівничі нової державної ідеології використовують так часто, що це схоже на гіпноз. Але якщо це гіпноз, то чому він не діє? Чому я звертаю увагу на "дрібниці", які не мають нічого спільного з єдністю?

Путін доручив урядові збільшити зарплату лікарям. Виділили півмільярда бюджетних доларів. Але згодом з"ясували, що підвищення стосується лише терапевтів, а це — максимум десята частина всіх російських лікарів. Інші 90 відсотків за колег не дуже раді. Більше того — не приховують роздратування.

Нещодавно "єдність" народу було продемонстровано в Нальчику. Місто намагалися захопити не найманці-араби або загони Басаєва, а свої — в убитих "бойовиках" місцеві жителі впізнавали однокласників, однокурсників, сусідів. Невже їм не розповіли про Мініна і Пожарського? А може, навпаки — розповіли?

Тому-то й святкувати нічого не хочеться. Але ж треба чимось зайнятися — вихідний як-не-як. Ось допишу цей текст, ляжу на дивані й подивлюся фільм "Російський бунт" — про пугачовщину та справжню народну "єдність".

Зараз ви читаєте новину «Cвяткувати не хочеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути