вівторок, 13 березня 2018 00:30

"Чоловік безладно рухав руками. Жінка схилила до нього голову"

Автор: WWW.NTV.RU
  Свого часу росіянин Сергій Скрипаль таємно працював на британські спецслужби. У 2006-му в РФ його засудили до 13 років колонії суворого режиму. Через чотири роки обміняли на 10 російських агентів. Отруїли невідомою речовиною 4 березня у Великій Британії цьогоріч
Свого часу росіянин Сергій Скрипаль таємно працював на британські спецслужби. У 2006-му в РФ його засудили до 13 років колонії суворого режиму. Через чотири роки обміняли на 10 російських агентів. Отруїли невідомою речовиною 4 березня у Великій Британії цьогоріч

Колишнього полковника Головного розвідувального управління Росії 66-річного Сергія Скрипаля та його доньку 33-річну Юлію знайшли непритомними на лавці біля торгового центру в англійському Солсбері 4 березня. Чоловік таємно працював на спецслужби Великої Британії у 1995–2004 роках. Після арешту в РФ його обміняли на затриманих у США російських шпигунів. Потім він разом із родиною переїхав до Англії. Скрипаля могли отруїти російські спецслужби, припускає слідство.

О 15:47 за місцевим часом Сергій Скрипаль із донькою гуляють торговим центром. Це фіксують камери в будівлі. За 15 хв. пара сидить на лавці навпроти річки. Їхня поведінка дивує перехожих.

— Чоловік був сам не свій. Безладно рухав руками, в очах — порожнеча. Я подумала, ще зарано так напиватися. Жінка схилила до нього голову, ніби заснула, — розповідає свідок події Фрей Черч.

Для Сергія викликають медичний вертоліт. Юлію відвозять "швидкою"до лікарні у тяжкому стані. Обоє зараз у комі.

Криміналісти встановили найменування хімікату, але поки не називають його публічно.

Відомо лише, що це більш рідкісний реагент, ніж зарин, що використовували, наприклад, при хімічних атаках у Сирії і японському метро, або VX. Ним у 2017 році в аеропорту Куала-Лумпура був отруєний старший брат лідера КНДР Кім Чен Нам. Спочатку слідчі вважали, що при отруєнні міг використовуватися фентаніл — опіоїдний анальгетик, який застосовується при анестезії. Ця версія не підтвердилася.

Ресторан італійської кухні, де обідали потерпілі, на час слідства закривають. Спеціалісти в захисному одязі проводять знезараження вулиці та приміщення. Усіх, хто відвідував у цей день ресторан або знаходився поблизу, просять випрати одяг, особисті речі вимити, а що не можна намочити — скласти у пластикові пакети.

Двоє поліцейських, які прибули на виклик, того ж дня потрапляють до лікарні із симптомами отруєння — свербежем в очах та ускладненим диханням.

Нещодавно Скрипаль повідомив поліцію, що переймається за свою безпеку. Слідство розглядає кілька версій — спроба російських спецслужб "прибрати" колишнього зрадника, провокація проти Кремля та побутове отруєння.

Розслідуватимуть також смерті родичів Скрипаля. Його дружина Людмила померла від раку у Британії 2012‑го. Син — від печінкової недостатності торік під час відпочинку в російському Санкт-Петербурзі.

— Якщо виявиться, що Росія причетна до отруєння, то на неї чекають жорсткі заходи, — каже міністр закордонних справ Британії 53-річний Борис Джонсон.

Зокрема, британські політики бойкотуватимуть Чемпіонат світу з футболу, що відбудеться у червні цього року в РФ.

Захід надто швидко вдався до звинувачень, вважає Кремль.

Сергія Скрипаля вербує працівник британської розвідки 1995-го.

Полковник ГРУ на той час перебуває у відрядженні в Іспанії. Таємно імпортує звідти вина до Росії. Знайомиться з місцевим підприємцем, який виявився британським таємним агентом. Домовляються про співпрацю. Протягом дев'яти наступних років Скрипаль виказав щонайменше три сотні російських шпигунів. За кожного отримав грошову винагороду — загалом $100 тис. — понад 2,6 млн грн. За цей час на батьківщині виходить на пенсію та встигає попрацювати на російське міністерство закордонних справ. Веде надто розкішне життя, що викликає підозри у правоохоронців, говорять.

2006-го Скрипаля засуджують до 13 років колонії суворого режиму. Разом із трьома іншими подвійними агентами західні спецслужби обмінюють його на 10 російських шпигунів, затриманих у США. Скрипаль із дружиною виїжджають у Велику Британію. У Солсбері купує будинок за 340 тис. фунтів стерлінгів — майже 12,4 млн грн. На новосілля запрошує всю вулицю.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловік безладно рухав руками. Жінка схилила до нього голову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути