понеділок, 29 жовтня 2007 16:28

Церкву перенесуть на 12 кілометрів

Автор: фото: REUTERS/Arnd Wiegmann
  Церкву з селища Хойєрсдорф до міста Борна за 12 км перевозять на спеціальному трейлері. Щоб вантажівка виїхала з села, перепланували дороги, осушили маленькі річки й перенесли телефонні та електричні стовпи
Церкву з селища Хойєрсдорф до міста Борна за 12 км перевозять на спеціальному трейлері. Щоб вантажівка виїхала з села, перепланували дороги, осушили маленькі річки й перенесли телефонні та електричні стовпи

Донедавна в німецькому селищі Хойєрсдорф стояла 750-річна церква. Нині на її місці запрацює вугільна шахта. Тут планують видобути 52 млн т бурого вугілля. Щоб урятувати храм від руйнування, інженери перевозять його за 12 км на схід до міста Борна.

Місцеві жителі одразу погодилися на переїзд. Однак були проти знесення церкви. Тож компанії, яка планує видобувати корисні копалини, довелося оплатити недешеве транспортування старовинної споруди до сусіднього міста.

Перевезення 660-тонного храму коштує $4,3 млн, триватиме тиждень. Остання служба в храмі відбулася цього року на Великдень. Після того почалася підготовка для транспортування.

Спочатку під церквою спорудили величезну платформу з бетону та сталі, заліпили тисячі тріщин, які утворилися за роки існування. Стіни храму огорнули чотирма сталевими корсетами. Потім споруду підняли за допомогою гідравлічного насоса на 1,6 м і поставили на величезну вантажну машину, яка має відвезти церкву до Борна.

Аби вантажівка могла виїхати з Хойєрсдорфа, довелося перепланувати дороги, осушити маленькі річки довкола та перенести телефонні й електричні дроти.

Машина рухатиметься повільно. Спеціальні сенсори постійно перевірятимуть стан будівлі. Кожної години інженери повинні пересвідчуватися, що стіни будівлі не нахилилися більш ніж на два градуса.

Пастор Томас Крігер, який доглядає ще п"ять протестантських храмів у цьому окрузі, планує зробити церкву притулком для мандрівників. Бо вона сама здійснила подорож. Перша служба на новому місці відбудеться наступного року на Великдень.

Зараз ви читаєте новину «Церкву перенесуть на 12 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути