субота, 30 червня 2012 06:00

Білоруського журналіста судитимуть за образу Лукашенка

Правозахисна організація "Міжнародна амністія" визнала в'язнем совісті білоруського кореспондента польської "Ґазети виборчої" Андрія Почобута. 21 червня його заарештували у місті Гродно через звинувачення у наклепі на президента країни 57-річного Олександра Лукашенка. У середу міліціонери обшукали кабінет Почобута в офісі Спілки поляків Білорусі, що він очолював. Шукали антидержавну літературу.

Дружині в'язня Оксані 26 червня дозволили поспілкуватися з чоловіком у СІЗО крізь скло. За її словами, Андрій морально готується до суду. Торік за подібними звинуваченнями його засудили до трьох років в'язниці з відстрочкою на два роки. Приводом були публікації у "Ґазеті виборчій" із нібито наклепом на Лукашенка. Цього разу конкретного приводу порушення справи не називають. Оксана Почобут вважає, що чоловіка заарештували за статті на опозиційних сайтах "Хартия'97" і "Белорусский партизан". Він писав про смертні вироки Дмитрові Коновалову та Владиславові Ковальову, яких засудили у справі про вибухи у мінському метро.

— Він очікує, що вирок буде максимально суворий. Це буде не зовсім так, як уперше, — каже Оксана.

Якщо Почобута визнають винним, йому загрожує позбавлення волі до п'яти років. У Слідчому комітеті розповідають, що проаналізували багато публікацій журналіста в інтернеті. Експертиза виявила вирази "про президента Білорусі, які є наклепом і дискредитацією Республіки Білорусь".

— Почобут сам по собі став публічною фігурою. Його попередню справу обговорювали на зустрічі президенти США та Польщі. Тому очевидно, що ця справа — знак, який білоруська влада дає міжнародному співтовариству. І це дуже поганий знак, — вважає Андрій Бастунець, заступник голови Білоруської асоціації журналістів.

Арешт журналіста вплинув на відносини Білорусі та Польщі. Польський прем'єр Дональд Туск вимагає негайно звільнити Почобута, а посла Білорусі у Варшаві викликали в міністерство закордонних справ для роз'яснень.

Зараз ви читаєте новину «Білоруського журналіста судитимуть за образу Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути