вівторок, 21 червня 2011 00:00

Білоруси виходять на мовчазні акції протесту

Автор: фото: Reuters/VLADIMIR NIKOLSKY
  Білоруські міліціонери йдуть тротуаром у центрі Мінська 15 червня цього року. Понад тисяча людей вийшли на вулиці столиці взяти участь у флеш-мобі ”Революція через соціальну мережу”. Усіх розігнала міліція
Білоруські міліціонери йдуть тротуаром у центрі Мінська 15 червня цього року. Понад тисяча людей вийшли на вулиці столиці взяти участь у флеш-мобі ”Революція через соціальну мережу”. Усіх розігнала міліція

За ініціативою користувачів соціальних мереж щосереди в Білорусі вирішили проводити масові акції ненасильницького опору — проти підвищення цін, зменшення зарплат, відсутності валюти в обмінниках. Заходи називають "Мовчазні акції солідарності" або "Революція через соціальну мережу". 8 червня на пл. Леніна в Гомелі вийшли зо 200 людей. А за тиждень їх було не менше 400.

На головній площі міста зазвичай людей мало. У середу близько 19.00 стоїть натовп, переважно молодь. Декілька сімей з дітьми.

— Ми думали, ніхто не прийде, — кажуть хлопці.

Напередодні міністерство внутрішніх справ закликало не ходити на площі — можливі провокації, застосування спецзасобів і навіть зброї.

Люди стоять групками. Про політику мало розмовляють. У багатьох — велосипеди, скейти. Хтось приніс гітару. Компанії збираються грати в сокс і пити чай. У натовп йдуть міліціонери з відеокамерами і починають знімати.

— А можна, користуючись нагодою, передати привіт? — дівчина лізе в об'єктив.

— Товаришу Прістромов, а давайте з вами сфотографуємося, — говорить інша, прочитавши на бейджі прізвище міліціонера. Деякі починають знімати на телефони тих, хто знімає.

До тележурналістки Лариси Щирякової підходять двоє міліціонерів:

— Вимкніть камеру, тут не можна знімати.

— Я знімаю людей для архіву. Це не порушення.

— Це я попросив мене зняти на головній площі, — каже чоловік.

Правоохоронці волочать журналістку з камерою у міліцейську машину.

Площа групується в одну масу. До того люди стояли компаніями. Дехто йде. Але більшість залишається.

19.10. На центр площі виходить співробітник управління внутрішніх справ з мегафоном:

— Громадяни, розходьтеся, акція несанкціонована.

Люди стоять. За хвилину мегафон хапає заступник керівника обласного управління внутрішніх справ. Хоче щось сказати, але передумує. Повертається до машини зі спецназом: виходьте.

Хлопці зі спецпідрозділу починають ходити площею і відтісняти людей убік — там цього дня гуляти не можна.

— Це чому? Я не маю права ходити де хочу? — дивується чоловік.

— Забирайте цього, дуже багато говорить, — наказує заступник керівника.

Чоловік встигає втекти. А спецназівці тягнуть іншого хлопця. Його дівчину штовхнув міліціонер, і той обурився. Затриманого доправили у відділок. Там з'ясували, що він співробітник міністерства з надзвичайних ситуацій. На площу прийшов не по роботі. Наступного дня його звільнили.

На площі натовп шикується у довжелезну змійку з декількох сотень людей. Хтось подав ідею стати в чергу за квасом. Бочка — біля пам'ятника Іллічу. Незабаром її прибирають.

Вистоявши заявлений час до 19.30, люди розходяться. Спецназ затримав п'ятьох.

— Ви порушуєте конституцію, — пояснюють міліціонери причину затримання гомельському кореспонденту "Комсомолки" Павлові Міцкевичу. — Фотографуєте на площі, а це заборонено. Люди не хочуть, щоб їх знімали.

З відділу міліції трьох відпустили після перевірки документів і знищення знімків з камери. Двох посадили в ізолятор перечекати ніч до суду.

Росіянина Олександра Коновалова і гомельця Руслана Устіменка оштрафували за "лайку" і непокору правоохоронцям. Коновалов говорить, що чекав біля пл. Леніна дружину і навіть не чув про акцію. Міліціонери порадили не призначати побачення по середах в цьому районі.

Русланові Устіменку через соціальну мережу того вечора зібрали гроші для штрафу. Зустріч призначили в центральному сквері. До її початку по периметру стояли люди в цивільному з відеокамерами. Поряд чергував спецназ, а полковник і підполковник патрулювали сквер.

Молодь ходила по місту і потім біля лавки виклала зібране Русланові. Крупними і дрібними купюрами назбирали рюкзак.

— Гроші не зміг відразу порахувати, але видно, що вистачить і на штрафи майбутнім учасникам акції. Такої солідарності у нас раніше не було, — говорить Устіменко.

Гомельського лідера Руху "За Свободу" Петра Кузнецова міліція затримала поблизу пл. Леніна. Мовляв, він схожий на злочинця, що зриває з жінок золоті ланцюжки. Доки у відділі тривав розгляд, акція закінчилася. Опозиціонера відпустили. По всій країні цього дня затримали понад 200 людей.

У Мінську місце збору, Жовтневу площу, до початку акції обгородили турнікетами.

— У нас "свядомия" в Мінську в соціальних мережах, в інтернеті закликають до страйків. Я дивитимуся, спостерігатиму, а потім як шандарахну, не встигнуть за кордон втекти, — заявляє президент Олександр Лукашенко.

Активісти соціальних мереж готуються до акції мовчазного опору 22 червня.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси виходять на мовчазні акції протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути