пʼятниця, 04 травня 2018 07:35

Без розриву з Москвою шлях уперед неможливий

1 травня вірменський парламент — Національні збори — відмовився обрати голову фракції "Вихід" 42-річного Нікола Пашиняна прем'єр-­міністром країни. Він із 13 квітня очолює опозиційні протести в Єревані. Мітингувальники вимагають зміни влади у Вірменії.

Парламент мав обрати нового голову уряду після того, як 23 квітня колишній прем'єр-міністр Серж Сарґсян подав у відставку.

Проти Пашиняна проголосували 55 депутатів, за — 45 зі 105 членів парламенту. Для перемоги треба було набрати 53 голоси.

Пашинян був єдиним претендентом на цю посаду. Провладна Республіканська партія не стала висувати свого кандидата. Такою була одна з умов протестувальників.

Нікол Пашинян відповідав на питання депутатів 9 год. Також пообіцяв, що виведе на новий рівень відносини зі США та Китаєм, домагатиметься лібералізації візового режиму з Євросоюзом. Але не відмовиться від партнерства з Москвою.

— Росія є стратегічним партнером Вір­менії. І в нашому русі немає жодних загроз для вірменсько-російських союзницьких відносин, — сказав. Пообіцяв не допустити виходу країни з Євразійського економічного союзу, заснованого Москвою.

— Якщо мене не затвердять прем'єром, на країну чекає політичне цунамі, — пригрозив із трибуни.

Голова парламентської фракції Респуб­ліканської партії Ваграм Багдасарян заявив, що його однопартійці не підтримають опозиціонера, бо це змінить політичний курс країни.

— Ми приймаємо демократичний шлях країни, згодні з критикою, але голосуватимемо проти. Пашинян нас не переконав, — сказав Багдасарян.

Провладні депутати звинуватили Нікола Пашиняна у використанні молоді у протестах. Також — що не має конкретної програми розвитку країни.

На площі Республіки біля будівлі парламенту за обговоренням та голосуванням стежили майже 80 тис. учасників протесту. ­Відео транслювали на два вуличні ­екрани.

— Єдине, що приймуть люди на цій площі, — це перемога Пашиняна, зміни в країні й витіснення старого клану, — сказав учасник протестів інженер Давід Бабаян, 47 років. Прийшов на мітинг із дружиною та 10-річним сином.

Після голосування Нікол Пашинян зустрівся з прихильниками на площі Республіки. Закликав до загальнонаціонального акту непокори.

2 травня учасники протестів заблокували будівлі міністерств, влаштувавши біля них сидячі мітинги. На дорогах державного й міжнародного значення водили хороводи, грали у "змійку" та сиділи на диванах. Також паралізували залізничний рух і перекрили трасу до міжнародного аеропорту "Звартноц" у Єревані.

8 травня Національні збори зроблять другу спробу обрати прем'єр-міністра. Якщо не досягнуть успіху, президент змушений буде розпустити парламент і протягом 30–45 днів призначити дострокові вибори.

"Орієнтуватися у внутрішній політиці на Захід і демократію та одночасно в зовнішній політиці на російський рейх — це політична шизофренія, — вважає журналіст, заступник гендиректора кримськотатарського телеканалу "АТР" Айдер Муждабаєв, 46 років. — На жаль, при розумінні всіх труднощів для Вірменії в її становищі, поєднати ці два протилежні історичні вектори не вдасться. При відніманні одного від другого виходить нуль.

Вірменія, що не взяла після революції курс на Захід, орієнтацію на Америку, де сильне вірменське лобі й живуть багато співвітчизників, програє.

Без розриву з Москвою шлях уперед неможливий. При спробі такого неможливого компромісу Росія її знову ­зжере".

Зараз ви читаєте новину «Без розриву з Москвою шлях уперед неможливий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути