пʼятниця, 18 березня 2011 10:10

Атомні реактори заливають водою з вертольотів

Автор: фото: REUTERS/Jo Yong-Hak
  Троє японців стоять під будинком, на даху якого завис автомобіль. Біля споруди купи сміття, намиті хвилями цунамі. Місто Сендай чи не найбільше постраждало від стихії
Троє японців стоять під будинком, на даху якого завис автомобіль. Біля споруди купи сміття, намиті хвилями цунамі. Місто Сендай чи не найбільше постраждало від стихії

11 березня на північно-східному узбережжі Японії стався землетрус силою майже 9 балів. Він спровокував цунамі з Тихого океану. Хвилі позносили міста. Загинули понад чотири тисячі людей, 11 тис. зникли безвісти.

На атомній електростанції "Фукусіма" сталися чотири вибухи. Через перебої з електроенергією не працює система охолодження реакторів. Але вони не зруйновані, витоку радіації не сталося.

У четвер над АЕС літає військовий вертоліт. В океані набирає воду спеціальним ковшем на тросі. Заливає реактор на третьому енергоблоці. За раз вихлюпує майже 7,5 т води. Кожна вертолітна команда робить не більше 10 кіл, аби пілоти не отримали надлишку радіаційного опромінення.

— Якщо операція з охолодження не вдасться, ситуація за два-три дні може стати критичною, — каже японський чиновник.

У ніч проти четверга ще один військовий вертоліт заливав морською водою четвертий реактор. Якщо температура всередині споруди впаде, витоку радіації вдасться уникнути.

На "Фукусімі" шість реакторів. На першому, другому й третьому були вибухи, на четвертому — пожежа. П'ятий і шостий почали перегріватися.

Тисячі японців утекли з північних районів і столиці Токіо на безпечніший південь.

Зараз ви читаєте новину «Атомні реактори заливають водою з вертольотів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути