пʼятниця, 21 вересня 2012 06:30

Японія купила спірні острови

Між Китаєм та Японією поглиблюється територіальний конфлікт. Пристрасті закипіли через те, що друга придбала у приватних власників острови Сенкаку, які Піднебесна називає Дяоюйдао та вважає своєю територією. Обидві держави виставили прикордонні кораблі біля спірних земель.

— Країни цієї частини Азії, попри європейський формат державності, мають у своїй ідеології великий елемент радикального націоналізму, —  розповідає голова Товариства дружби Україна — КНДР Микола Поліщук, 41 рік. — Почуття етнічної єдності завжди спрямовані проти певних  сусідів. Країни мають територіальні претензії одна до одної. Кожна влада, яка не дуже легітимна, намагається відвоювати якусь сусідню територію. Що менша земля, то більше галасу всі собі дозволяють.

Навіщо такі конфлікти? Для мобілізації свого народу. Шукають зовнішнього ворога, на якого перекладають труднощі всередині країни. Нещодавно у Китаї відбулися кілька скандалів. Звільнили одного чиновника за великий лібералізм у політиці. Зараз там до влади приходять мільярдери під гаслами компартії. Японія викупила острови. Але вона подібне робила протягом останніх 50 років. Це ніколи не справляло такого враження на Китай. Зараз острови є приводом. Можливо, Піднебесна вирішила потіснити японців на світовому ринку. Хоче відстояти свою значимість в Азії. У країні міняється керівництво, треба показати, що нові лідери достатньо націоналістичні, аби відстояти національну гідність.

До війни, як у Північній і Південній Кореї, не дійде. Сторони розуміють, що збройне протистояння вб'є їх обох. Китай та Японія надиматимуть щоки одне перед одним. Організовуватимуть демонстративні акції, які матимуть лише символічну роль. Усі підніматимуть свій прапор на спірній території. Але ці острови не мають ніякого економічного чи фінансового значення, не придатні для господарського використання.

Японці зараз хочуть перечекати цей момент, проте це не відступ. У країні теж ультраправий уряд. Згодом теж показуватимуть свою гідність. Держави дуже взаємозалежні. Тому обмежаться показовою гонкою озброєнь. Це не особливий випадок, таке в них буває регулярно.

Зараз ви читаєте новину «Японія купила спірні острови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути