пʼятниця, 02 грудня 2011 07:45

Андерса Брейвіка визнали божевільним

У вівторок норвезькі психіатри Тургейр Хасбі та Сінне Серхейм визнали неосудним 32-річного Андерса Брейвіка, який наприкінці липня розстріляв 69 людей у літньому молодіжному таборі на острові Утойя та підірвав бомбу в центрі столиці Осло. Лікарі кажуть, що Брейвіка не можна судити, бо той страждає на параноїдальну шизофренію і не усвідомлює своїх дій.

— Він живе у вигаданому світі, — каже Тургейр Хасбі. — Він справді вважав себе лицарем-тамплієром. Вірить, що вбивав людей задля добра.

Перед тим як оголосити діагноз, психіатри 12 разів зустрічалися з Андерсом. Вивчили протоколи 130 год. допитів.

Висновки лікарів має підтвердити спеціальна юридична комісія. Тоді суд вирішить, чи судити Брейвіка, чи призначити примусове лікування у психлікарні.

— Те, що його визнали божевільним, нічого не змінить. Брейвіка судитимуть так, ніби це звичайна кримінальна справа, — говорить суддя Тор Лангенбах. — Можливо, покарання трохи відрізнятиметься, але суд буде.

Андерс заявив, що невдоволений висновками психіатрів. Вважає себе цілком нормальним. Каже, бійня була необхідною для порятунку Європи. Незадовго до теракту норвежець опублікував в інтернеті маніфест. Писав, що влаштує "хрестовий похід проти ісламу". Себе у соціальній мережі "Фейсбук" називав християнином і консерватором.   Норвезькі журналісти з'ясували, що батьки Андерса розлучилися, коли йому був рік. Хлопця виховував вітчим, майор норвезької армії. Його Брейвік у своїх записах часто називав "хтивою тварюкою". Припускають, що в дитинстві він міг зазнати сексуального насильства.

Зараз ви читаєте новину «Андерса Брейвіка визнали божевільним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути