пʼятниця, 18 листопада 2011 00:00

Американці дають п'ять мільйонів доларів за Тимоченка

Секретаріат марксистських революційних збройних сил Колумбії — ФАРК — обрав головнокомандувачем 52-річного Родріґо Лондоньйо-Ечеверрі, на прізвисько Тимолеон Хіменес або Тимоченко. Попереднього ватажка Альфонсо Кано вбили колумбійські спецназівці в операції 4 листопада.

ФАРК — комуністична повстанська армія, викрадає людей для викупу, торгує наркотиками. Так фінансують свою боротьбу. Діють у сільських районах, ховаються в джунглях і горах на кордоні з Венесуелою. Кажуть, що захищають місцевих селян від експлуатації американськими компаніями.

Команданте Тимоченко за освітою медик. Прізвисько отримав на честь маршала Другої світової війни Семена Тимошенка, коли навчався в Радянському Союзі в 1970-х. У ФАРК вступив 1982-го. Зображень Тимоченка мало. Останнє відеозвернення записав у Венесуелі. Тоді виглядав трохи повним, середнього зросту, мав напівсиву бороду. За деякими даними, він хворіє на діабет, приймає інсулін. Полюбляє пиво і цигарки.

До свого нового призначення команданте відповідав за операції ФАРК на карибському узбережжі та за виробництво й збут наркотиків. Тимоченка супроводжують 250 бійців особистої охорони. На нього працює мережа інформаторів у селах і державних установах. За даними колумбійських спецслужб, до 30 тис. селян озброєні і час від часу виконують завдання Тимоченка. Різні держави видали 81 ордер на його арешт. Команданте звинувачують у викраденнях, убивствах, тероризмі та незаконних переходах кордонів. За інформацію, яка допоможе його впіймати, Держдепартамент США обіцяє $5 млн.

У 1980–1990-х ФАРК налічувала до 18 тис. регулярних бійців. Коли американці допомогли колумбійському уряду грішми й військовими спеціалістами, він почав успішно боротися з повстанцями. Тепер їх — до 9 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Американці дають п'ять мільйонів доларів за Тимоченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути