Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2021 06:10

96-річну жінку судять за нацистські злочини

Спробувала втекти перед засіданням

96-річну Ірмгард Фурчнер із німецького Гамбурга судять за нацистські злочини. В роки Другої світової війни була секретаркою в концтаборі "Штуттгоф" неподалік польського Гданська. Зараз її звинувачують у співучасті у вбивствах 11 тис. людей.

Ірмгард живе в будинку для літніх. Минулого тижня мала з'явитися в суді в місті Ітцего. Замість цього спробувала втекти. Її затримали за 3 год. Намагалася купити квитки й виїхати. Пояснила, що їй морально важко бути на слуханні та з нею не хочуть спілкуватися сусідки. До наступного суду перебуватиме під вартою. Щодня її оглядає лікар.

— Через поважний вік Ірмгард засідання може тривати не довше 2 годин, — каже суддя Домінік Гросс. — Це ускладнює розгляд справи.

У роки війни Фурчнер була секретаркою коменданта табору Пауля-Вернера Хоппе. На першому засіданні заявила, що не знала про вбивства.

— Це одна з останніх справ над нацистами, — говорить журналіст Ян Фітц. — Досі живуть одиниці. Ірмгард почала працювати в таборі у 17. Тому призначили суддю, який розглядає справи неповнолітніх. Родичів загиблих роздратувало, що вона спочатку все заперечувала. Хоча є докази, що зводила реєстри вбитих. Вирок винесуть умовний. Але він мусить бути. Винні мають знати, що їхні імена відомі.

У "Штуттгофі" було понад 100 тис. в'язнів. 65 тис. вбили у газових камерах чи смертельними ін'єкціями, розстріляли, заморили голодом. Торік охоронця й виконавця страт засудили умовно. Ще одного визнали неосудним через старечу деменцію.

Зараз ви читаєте новину «96-річну жінку судять за нацистські злочини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути