У вівторок в Андалусії на півдні Іспанії відкрили сезон вилову тунця. У чотирьох містечках його ловлять у місцевий спосіб "альмадраба".
— Ми не переймаєaмо сучасніших технологій. Цей метод перевірений і давній. Йому понад дві тисячі років, — розповідає Хосе Альварес, рибалка. — Нас таких залишилося десь 500. Це важче, ніж ловити із судна, бо приходиться лізти у воду. Але так ми не вбиваємо рибу, яку не зможемо продати. І звільняємо дельфінів, що випадково потрапили в сіті.
Навесні косяки тунців ідуть на нерест з Атлантичного океану в Середземне море. Біля берегів Андалусії рибалки натягують дві великі сіті. Коли косяк заходить, його зусібіч оточують шхуни. Тоді починають піднімати сіті. Чоловіки залазять у них і вибирають рибу. Найбільших тунців убивають гарпунами і піднімають на шхуни. Рибу, дрібнішу за 70 кг, відпускають. Цей спосіб вважають найекологічнішим.
Тунці мають 2,5 м завдовжки і важать в середньому 150–200 кг. 80% вилову продають японцям. Ті з'їдають за рік 43 тис. тонн тунця, половина якого — атлантичний та середземноморський. За кілограм цієї риби в японських ресторанах платять до 95 тис. ієн. Це 9 тис. грн.
Коментарі