Ексклюзиви
неділя, 26 лютого 2006 13:42

45 людей загинули під завалами в Москві

Автор: фото: REUTERS/Sergei Karpukhin
  Велика техніка не приступає до рятувальних робіт, щоб не зашкодити ще живим людям під завалами
Велика техніка не приступає до рятувальних робіт, щоб не зашкодити ще живим людям під завалами

О5.45 в четвер у Москві обвалилася покрівля Басманного ринку. Завали накрили близько трьох тисяч квадратних метрів площі. Щонайменше 45 людей загинули, ще понад 30 отримали поранення.

Близько третьої ночі на ринку почалася оптова торгівля. Переважно азербайджанські і таджицькі постачальники в цей час продавали великі партії фруктів і спецій.

— Я почув шум, упав на землю і втратив свідомість, — розповів 52-річний азербайджанець Ухтай Салманов. Три його сестри загинули.

Рятувальники з допомогою собак визначили з десяток місць серед руїн, де могли знаходитися люди. З-під завалів по мобільних телефонах потерпілі кликали на допомогу. З десятьма із них встановили контакт.

Щастя ще, що ринок обвалився над ранок, — кажуть рятувальники. Якби трагедія сталася трохи пізніше, жертв було б набагато більше. Сьогодні в Росії свято захисника Вітчизни, а за ним – триденні вихідні, готуючись до яких, москвичі неодмінно прийшли б за покупками.

Мер російської столиці Юрій Лужков, 69 років, як і прокуратура Москви, відкидає версію терористичного акту. Очевидці розповідали, що жодних вибухів чи схожих на них звуків не чули.

Басманний ринок побудували 1974 року за проектом архітектора Нодара Канчелі, 67 років. Саме його авторству належить і купол для аквапарку "Трансвааль", який обвалився 14 лютого 2004 року. Тоді загинуло 28 людей і понад 100 отримали травми.

Покрівля ринку мала вигляд залізобетонного увігнутого покривала, натягнутого на систему тросів. Архітектор Канчелі вважає, що трагедія сталася через те, що відповідальні за це служби не перевіряли стану конструкцій ринку. Ще однією причиною обвалу міг стати неприбраний сніг.

Архітектор Канчелі проектував

Останкінський телецентр,
купол храму Христа Спасителя,
перекриття підземного комплексу на Манежній площі,
студію циркового мистецтва в Москві,
Данилівський, Черьомушкинський і Петрівський ринки,
торговельно-ринковий комплекс у Сочі,
Пансіонат "Дружба" в Ялті

Зараз ви читаєте новину «45 людей загинули під завалами в Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути