вівторок, 06 вересня 2011 05:00

23 українців затримали лівійські повстанці

Минулого тижня озброєні революціонери Перехідної національної ради Лівії арештували 19 українців — кухарів та нафтовиків. Тримають на військовій базі неподалік столиці Триполі. Вважають, що ті працювали снайперами на 68-річного диктатора Муаммара Каддафі.

— Які ми снайпери? Серед нас старі, жінки, — каже кухар Максим Шадров. — У нас забрали гроші, паспорти, ноутбуки. Зброї не знайшли.

Його разом із іншими заарештували після того, як 21 серпня опозиціонери увійшли до Триполі. Затриманим одягли наручники і розвели по різних кімнатах. Командир загону Отман бен Отман спочатку заявив, що українців учили снайперській стрільбі на базі Каддафі. Але після допитів відмовився від своїх слів.

Усі арештовані приїхали до Лівії у липні цього року. Їх найняла російсько-лівійська нафтова компанія "Дакара".

На базу прибули російські та українські дипломати. І повстанці нібито відпустили громадянина Росії — батька Максима Шадрова.

У 6-мільйонній Лівії за мирних часів працювали близько 1,5 млн іноземців. Більшість — із неарабської Африки, філіппінці та вихідці з країн СНД. Їхали туди нафтовиками, будівельниками й лікарями. У лютому, коли спалахнула громадянська війна, заробітчани почали тікати. Їм не виплачували зарплати, на кордоні грабували урядові солдати. Але дехто залишився, аби зберегти високооплачувану роботу.

У Триполі повстанці арештували близько 5 тис. осіб. Їх підозрюють у співробітництві з Каддафі. Забирають усіх темношкірих. Бо раніше влада вербувала найманців із Сомалі, Судану і Чаду. Полонених тримають у переповнених тюремних камерах.

У столиці тривають сутички. Повстанці стріляють без попередження в усіх, кого вважають найманцями лівійського диктатора. Hа вулицях лежать трупи розстріляних. Деякі революціонери селяться в елітних маєтках колишніх урядовців.

46-річна Катерина Федяк із Хмельницького працювала вісім років кухарем при медичній клініці у Триполі.

— Заробляла більш як тисячу доларів. Проблеми почалися кілька тижнів тому. У нашу клініку прийшли повстанці. Говорили з лікарями, які мали особисті нагороди Каддафі. Таку інформацію записують в особових справах — скільки разів запрошували у палац, чим нагороджували. Вони перевіряли весь персонал: звідки хто приїхав, де працювали раніше. Мене кілька разів запрошували куховарити на весілля. Повстанці запитали, який стосунок я маю до молодят і їхніх родин. Потім у декого з наших забрали документи. А без них ти навіть на вулицю вийти не можеш.

Клініка лікувала всіх поранених, — продовжує. — Але днів 10 тому наказали не брати солдатів Каддафі. Під це визначення потрапили всі не повстанці. Потім заарештували одного хірурга. Решті сказали, на них чекає те саме, якщо не зізнаються, що вони шпигуни. Ніхто з нас не воював. Нам все одно, чим закінчиться війна, аби лише не втратити роботу. Минулого тижня я не змогла зв'язатися з подругою із Хмельницького. Вона працювала педіатром. Дівчата кажуть, так само, як наш хірург, не вийшла на роботу. Тому в середу вирішили з колегами виїжджати. Заплатили водію "швидкої", щоб довіз до єгипетського кордону. Там за дві тисячі доларів дісталися до аеропорту і полетіли на Москву. Домовлялися ушістьох, але поїхали троє. Сподіваюся, решта теж вибралися щасливо.

Зараз ви читаєте новину «23 українців затримали лівійські повстанці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути