понеділок, 24 грудня 2007 17:48

219 мільйонів євро виграли іспанські селяни на Різдво

Автор: фото: reuters/Miguel Vidal
  Житель іспанського селища Карбальйо Антоніо Деус на радощах від виграшу в лотерею цілує свою сусідку Сару Фернандес. У суботу в лотереї Ель Ґордо розіграли 2,2 мільярда євро
Житель іспанського селища Карбальйо Антоніо Деус на радощах від виграшу в лотерею цілує свою сусідку Сару Фернандес. У суботу в лотереї Ель Ґордо розіграли 2,2 мільярда євро

Минулої суботи ввечері майже всі іспанці сиділи перед екранами телевізорів або слухали радіоприймачі. Вони чекали на результати розіграшу найбільшої у країні різдвяної лотереї Ель Ґордо. У віддаленому селищі Мольєдо у бідному сільськогосподарському регіоні Астурії живе 45 людей. Вони виграли 219 млн євро.

Селяни святкували всі вихідні. Повиходили на вулиці, вітали і обіймали одне одного, пили шампанське та іспанський сидр. Деякі кричали і плакали від щастя. Люди кажуть, що кращого подарунка на Різдво годі було чекати.

Білети Ель Ґордо мають п"ятизначні номери. Цього року їх було 85 тис. Оскільки лотерея надзвичайно популярна, білети продають по кілька разів, окремими серіями. Торік, наприклад, таких було 180. Повний білет коштує 200 євро, тому іспанці переважно купують його частинами. Таким чином один виграш дістається кільком людям.

У Мольєдо живуть переважно селяни похилого віку, бо молодь переїжджає до великих міст. Невідомо, чи виграні гроші покращать ситуацію в селищі.

Він придбав 20 лотерейних квитків

Мер містечка Берланга де Вуеро, 600 жителів якого торік виграли 246 млн євро, говорить, що приз покращив життя небагатьох. Водночас він негативно позначився на економіці міста. Багато хто кинув роботу, щоб жити на призові гроші. Через брак працівників довелося закрити деякі заклади та установи. Навіть бар, у якому торік продавали лотерейні білети, тепер стоїть зачинений. Єдиним порятунком для міста стали туристи. Вони сподіваються, що вдача ще раз прийде у щасливе місто.

Під час розіграшу всі номери на дерев"яних кульках крутяться у величезному барабані. У ще одному вибирають близько тисячі призових сум. Виграшні номери співає хор із 19 хлопчиків і 17 дівчаток. Цього року загалом розігрувалися 2,2 млрд євро. А на лотерейні квитки іспанці витратили 2,7 млрд.

— Я ніколи не граю в лотерею. Дружина підштовхнула мене купити цей номер, — каже Октавіо Роман, житель міста Аліканте, якому дісталося 300 тис. євро. Він поділить їх між чотирма дочками, шістьма онуками і правнучкою.

Інший щасливчик, пенсіонер Хосе Пастор, дізнавшись про виграш, вирішив не казати дружині: "А то ще розхвилюється". Він придбав 20 лотерейних квитків. Останній був виграшним. Про це він дізнався від друзів у барі. Але повірив, лише коли побачив на екрані свій номер.

Іспанці мають різні повір"я, пов"язані з лотереєю. Вірять, наприклад, у цифру, яку на прохання назве хтось із відомих людей. Або їдуть купувати білети у населений пункт, який пережив природний катаклізм — мовляв, удача прийде туди, де вона найбільше потрібна. Всього двічі в історії розіграшу Ель Ґордо виграшні номери повторювалися.

Барабани, в яких тримають кульки для розіграшу, існують у трьох екземплярах. 17 років тому один із них перед розіграшем розбився. Його не замінили. Натомість працівники кілька годин збирали тисячі кульок.

Зараз ви читаєте новину «219 мільйонів євро виграли іспанські селяни на Різдво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути