Ексклюзиви
пʼятниця, 09 вересня 2011 00:30

20 українців залишаються під арештом

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Максим Шадров позує з автоматом в офісі лівійської нафтової компанії неподалік столиці Триполі, у липні 2011 року. Пацював там кухарем разом із дружиною Ольгою. Сестра Максима Дар’я каже, що автомати належали охоронцям фірми, а українці фотографувалися з ними жартома
Максим Шадров позує з автоматом в офісі лівійської нафтової компанії неподалік столиці Триполі, у липні 2011 року. Пацював там кухарем разом із дружиною Ольгою. Сестра Максима Дар’я каже, що автомати належали охоронцям фірми, а українці фотографувалися з ними жартома

Російські дипломати домоглися звільнення з лівійського полону чотирьох заробітчан-нафтовиків: двох громадян України і двох — Росії. Їх захопили повстанці. Ще 20 українців залишаються під арештом на базі однієї з повстанських бригад, у колишньому Інституті нафти та газу. Їх звинувачують у тому, що нібито були найманцями-снайперами диктатора 68-річного Муаммара Каддафі.

Лівійці погодилися відпустити російських нафтовиків Володимира Долгова та Олександра Шадрова. Олександрового сина Максима та його дружину Ольгу, громадян України, також відпустили. Зараз вони живуть у посольстві Російської Федерації в столиці Триполі, в приймальні посла. Кажуть, українське посольство відмовилося прийняти решту арештованих.

— Нібито через те, що в них нема води й умов для утримання. Мовляв, у полоні їм буде краще, — говорить Максим.

Звільнених зобов'язали приходити на допити на першу вимогу повстанців.

— Поки що не можу ні підтвердити, ні спростувати те, що громадян України звільнили. У мене обмаль інформації, можу тільки засвідчити, що Максима декілька днів тому звільнили і все, — каже "ГПУ" речник МЗС Олександр Дикусаров. — Про воду абсолютно не можу підтвердити, оскільки головною метою в нас є те, щоб громадяни, які зараз під домашнім арештом, були переміщені до будівлі посольства України в Триполі, чим ми і займаємося.

У вівторок до Міністерства закордонних справ у Києві викликали лівійського посла Фейсала Аш-Шаарі. Спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки — Євген Микитенко сказав йому, що 19 із 23 українців працювали у Національній нафтовій компанії Лівії. Послові вручили ноту з "наполегливим проханням", аби українців якнайшвидше звільнили. Їх сподіваються перевезти на територію посольств України та Лівії. Дипломати запевняють, що загрози здоров'ю і життю полонених немає. У них достатньо їжі й води.

— Коли ми їх обшукали, знайшли військову форму і набої до автоматів Калашникова, — каже повстанський генерал Абдул-Хафіз Кейлані. — Ми виявили також документи, які дозволяють пересуватися країною. Їх видала бригада "Аль-Кафф" (одна з основних сил, яка бореться з повстанцями. — "ГПУ").

Раніше польовий командир Отман бін Отман повідомив, що зброї затримані українці не мали.

За правління Каддафі у шестимільйонній Лівії працювали близько півтора мільйона іноземців. Переважна більшість — темношкірі африканці, але також вихідці з Філіппін та Східної Європи. Коли наприкінці серпня повстанці встановили контроль майже над усією країною, заробітчан запідозрили, що ті воювали на боці диктатора. Революціонери заарештували зо п'ять тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «20 українців залишаються під арештом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути