Ексклюзиви
середа, 11 червня 2008 18:12

18 мільярдів рублів втратили росіяни через фінансову піраміду

У Росії припинили діяльність компанії "Гарант Інвест". За шість років її роботи вкладники втратили майже 18 млрд рублів ($750 млн. — ГПУ). Компанія працювала за принципом фінансової піраміди. Від махінацій постраждало більше 250 тис. людей.

Перший внесок вкладників був $1–100 тис. Клієнтам обіцяли від 60% до 90% річних прибутків. Гроші начебто мали вкладати у нерухомість та цінні папери. Розповідали, що вкладники отримуватимуть дивіденди від будівництва в Московській області та в Чорногорії.

Принцип роботи — традиційна схема фінансової піраміди: вкладники дають гроші та приводять нових спонсорів. За це отримують грошові винагороди. Таким чином розросталася піраміда. Коли активи компанії сягнули кількох мільярдів доларів, керівництво зникло та знищило всі бази даних вкладників.

Днями правоохоронці затримали члена правління компанії Мініру Джасибаєву. Жінку розшукували кілька місяців. Вона запевняє, що постраждала від махінацій компанії так само, як інші вкладники.

— Про гроші запитуйте Володимира Фідана, — казала Джасибаєва після затримання. — Я такий самий пайовик, як інші.

Фідан продумував принцип роботи "Гарант Інвесту", який існував ще під назвами "Гарант Кредит" та "Регіон центр". Він зник із грошовою "верхівкою" піраміди кілька місяців тому.

Експерти радять не вірити компаніям, які обіцяють величезні відсотки. Якщо компанія не має великих активів, то й повернути великі гроші вона не зможе.

— Слід звертати увагу на предмет договору, — радить фінансовий консультант Володимир Савенюк. — Ви можете дати свої гроші у довірче керування або просто дати позику. Перше практикують усі легальні інвестиційні компанії. А от з другим слід бути обережним. У цьому випадку можна попросити у компанії показати відповідну ліцензію. Вона дозволяє брати у клієнтів гроші у довірче керування.

Серед інших відомих фінансових пірамід були "МММ", "Рубін", "Золота Ліга".

Зараз ви читаєте новину «18 мільярдів рублів втратили росіяни через фінансову піраміду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути