четвер, 22 листопада 2007 17:59

150-річний каштан Анни Франк заборонили зрубувати

150-річний каштан Анни Франк заборонили зрубувати

Cуд столиці Нідерландів Амстердама заборонив місцевому муніципалітету зрубувати 150-річний каштан. Його у своєму щоденнику згадувала Анна Франк — донька євреїв, яка загинула від переслідувань фашистів.

Торік влада міста постановила зрубати каштан. Стало відомо, що 27-тонне дерево на дві третини заражене грибком. Воно могло впасти і пошкодити кілька найближчих будинків. Рішення позбутися його викликало протест серед людей з усього світу. У листах до влади вимагали залишити дерево.

Перед тим, як винести рішення, минулого вівторка суддя сам оглянув старий каштан і вирішив, що він поки що не становить загрози для оточуючих.

Анна Франк народилася 1929 року в німецькому місті Франкфурт-на-Майні у єврейській родині Отто Франка. Після приходу до влади Адольфа Гітлера сім"я емігрувала до Амстердаму, де з 1942 по 1945 роки була змушена переховуватися від фашистів на горищі одного з будинків.

Весь цей час Анна вела щоденник. У ньому дівчинка кілька разів згадувала каштан, на який дивилася через вікно сховища. Дерево було для неї єдиним нагадуванням про зовнішній світ.

Останній запис зроблено 1 серпня 1944 року. Через три дні після цього її разом із сімома жителями сховища викрила і заарештувала німецька поліція.

Нідерландські подруги Отто Франка забрали записки Анни одразу після її арешту. Одна з них зберігала їх у себе, доки не стало відомо, що Анна та її сестра Марго померли в концентраційному таборі від тифу в березні 1945-го. Через кілька тижнів після їхньої смерті усіх в"язнів табору визволили.

Щоденник вони віддали Отто Франку. Спочатку батько не збирався публікувати записи доньки, але пізніше зважився. На основі рукопису він створив новий скорочений варіант, який видали 1947 року під назвою "Сховище. Щоденник у листах". Пізніше цю книгу переклали 70 мовами світу. Вона стала справжнім бестселлером.

Нині в амстердамському будинку, де переховувалась Анна, розташований музей на її честь. Щороку його відвідують майже мільйон людей.

Зараз ви читаєте новину «150-річний каштан Анни Франк заборонили зрубувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути