вівторок, 12 квітня 2011 22:49

12 людей загинули від вибуху в мінському метро

11 квітня, близько 17.56 на станції метро Жовтнева у центрі білоруської столиці Мінська пролунав вибух. У цей час до станції під'їхали два поїзди. 11 людей загинули на місці. Ще один постраждалий помер дорогою до лікарні. Поранено близько 200 пасажирів. 40 із них — у тяжкому стані. Головною версією влада вважає теракт.

На місці вибуху виникла воронка діаметром близько 80 см. Стеля обвалилася на людей, які їхали ескалатором. Його розірвало. Декому з пасажирів відірвало руки та ноги. На станції здійнялася хмара пилу. Одяг людей, що виходили зі станції, був у кіптяві, губи синього кольору. Із переходів валував дим.

До метро прибули 98 машин швидкої допомоги. В лікарні доправили 126 постраждалих.

Гілку підземки перекрили. Таблички біля входу закликають людей користуватися іншим транспортом. Автобуси забиті.

У метро чергують міліціонери з металошукачами. Містом поповзли панічні чутки.

— Кажуть, у вівторок о десятій ранку біля національної бібліотеки хтось підпалив автобус. Жертв нібито нема. Ще говорять про підірваний тролейбус. Якщо це підтвердиться, уникатиму велелюдних місць, — розповідає мінчанин 27-річний Олександр. — Коли стався вибух, я був удома. Зателефонувала сестра. Вона теж живе в Мінську. Розповіла про теракт. Я побіг до комп'ютера. Сервери "висіли". Мобільний працює з перебоями. Міліції на вулицях побільшало. У метро перевіряють сумки.

— У момент вибуху я в поліклініці проходив медогляд, — розповідає у вівторок зранку 19-річний Максим із Мінська. — Бачив постраждалих. Дехто скаржився на слух, дехто — на зір і травми кінцівок. Це були студенти. Вони самі доїхали в поліклініку. О 18.00 підемо на головну площу. Понесемо квіти, свічки й вінки.

Учора вранці на Жовтневу приїхав білоруський президент 56-річний Олександр Лукашенко з 6-річним сином Миколою. Поклали квіти біля колони. Лукашенко припускає, що теракт "організований ззовні". Про це він сказав на терміновій нараді уряду:

— Нашій країні кинуто дуже серйозний виклик, і ми повинні знайти на нього адекватну відповідь.

У комітеті державної безпеки Білорусі встановили підозрюваного в теракті. Склали фоторобот. Припускають, вибуховий пристрій заклали під лавку на платформі, навпроти другого вагона.

На інтернет-блогах пишуть, що вибух організувала влада. У Білорусі — валютна криза. Ціни на імпортні товари зросли на 12–15%. Також припускають, що вибух — це помста "Аль-Каїди" за те, що білоруські військові спеціалісти допомагають військам Муаммара Каддафі у Лівії воювати з повстанцями.

— Є версії, що до вибуху причетний якийсь психопат. Думала, у Білорусі такого не може бути, — каже 24-річна Олена з Мінська. — Зараз у жодному обміннику не купиш валюти. Навіть російського рубля. У магазинах нема ні цукру, ні олії, ні вівсянки. Люди скупили все. Кажуть, все дуже подорожчає.

— Можуть ввести надзвичайний стан, — каже 23-річний мінчанин Віктор. — Усі мої знайомі думають, що це зробили спецслужби, щоб відвернути увагу людей від економічних проблем.

Зараз ви читаєте новину «12 людей загинули від вибуху в мінському метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути