середа, 12 вересня 2012 00:00

10 тисяч відвідувачів парку могли смертельно заразитися

Троє людей померли і 10 тис. могли заразитися смертельним хантавірусом в американському штаті Каліфорнія. Всі вони відвідали національний парк Йосеміті. Жили там у наметах. Вірус переносять місцеві миші.

Це перші смерті після 2010 року через хантавірус у парку.

— Коли людина дихає, дрібні частинки мишачих фекалій і сечі потрапляють у її легені, — пояснює Карі Кобб, представниця Йосеміті.

Каже, переносниками зарази є оленячі миші, що живуть у кемпінгу. Вірус міститься у їхніх фекаліях, сечі і слині. Коли вони висихають, дрібні частинки змішуються з пилом та з повітрям потрапляють людям у легені. Найнебезпечніше — дихати у маленьких, задушливих приміщеннях без вентиляції.

— Хантавірусним легеневим синдромом неможливо заразитися, якщо ви просто гуляєте по парку. Тому не варто відразу купувати марлеві пов'язки і закривати ними роти й носи, — додає Карі.

Підхопити хворобу також можна від укусу зараженої тварини чи через заражені продукти.

— Тепер люди намагаються оминати парк. Минулих вихідних практично не було відвідувачів. Хоча зазвичай у суботу-неділю маємо близько 8 тисяч гостей, — розповідають у керівництві заповідника.

Туди щодня телефонують з усього світу близько тисячі наляканих туристів, які цього літа відвідали парк.

Медики наголошують, вірус небезпечний насамперед тим, що його важко виявити на ранній стадії. Інкубаційний період триває близько шести тижнів. Симптоми подібні на грипові.

У зараженого з'являється лихоманка, болять голова й м'язи, трапляється розлад травлення, запаморочення і озноб. Людині миттєво бракує повітря. Хворий намагається дихати глибоко, але йому не вистачає кисню. На останніх стадіях вилікувати хантавірусну інфекцію тяжко. Лікарі кажуть, єдиний вихід — вчасно виявити недугу. Помирає майже третина заражених.

Інформація про вірус занепокоїла Францію і Велику Британію. Минулих вихідних французьке міністерство охорони здоров'я повідомило, що у лікарнях оглянули 53 сім'ї, які цього літа жили у Йосеміті в наметах. Британці кажуть про сотню своїх туристів, які відпочивали в парку.

Зараз при вході до нього відвідувачам роздають інформаційні листівки. Щороку до Йосемітського національного парку приїздять близько 4 млн людей. Майже 70% із них живуть у кемпінгу.

Зараз ви читаєте новину «10 тисяч відвідувачів парку могли смертельно заразитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути