Ексклюзиви
понеділок, 17 червня 2024 22:30

З'явився аналіз ядерного озброєння у дев'яти країнах - дані SIPRI

З'явився аналіз ядерного озброєння у дев'яти країнах - дані SIPRI
Ядерна авіаційна бомба B-61-11 підвішана на літаку F-15E. Фото:mil.in.ua

Сполучені Штати Америки, Російська Федерація, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Китай та Ізраїль у 2023 році продовжували модернізувати свої ядерні арсенали.

Кілька з цих країн розгорнули нові ядерні озброєння. Про це повідомив Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI), пишуть "Суспільне".

У січні 2024 року із загального глобального запасу, який складається із приблизно 12 121 ядерних боєголовок, близько 9 585 перебували у військових запасах для потенційного використання.

За оцінками SIPRI, 3 904 із цих боєголовок були розгорнуті разом із ракетами і літаками, що на 60 більше, ніж у січні 2023-го. А решта перебували у центральному сховищі. Близько 2 100 розгорнутих боєголовок перебували у стані підвищеної бойової готовності на балістичних ракетах.

"Майже всі ці боєголовки належали Росії чи Сполученим Штатам, але вперше вважається, що деякі китайські ядерні боєголовки перебувають у стані підвищеної готовності", - сказано у повідомленні.

За словами директора SIPRI Дена Сміта, попри те, що загальна кількість ядерних боєголовок у світі продовжує зменшуватись, оскільки зброя часів холодної війни поступово демонтується, експерти інституту спостерігають щорічне збільшення кількості діючих ядерних озброєнь. Він наголосив, що ця тенденція продовжуватиметься і, ймовірно, прискориться у найближчі роки.

Індія, Пакистан і Північна Корея намагаються розгорнути кілька боєголовок на балістичних ракетах, які є у РФ, Франції, Великої Британії, США, і нещодавно з'явилось у Китаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль розпускає військовий кабінет: яка причина

Росія і США разом володіють майже 90% всієї ядерної зброї, яка є у світі. Аналітики інституту вказують, що розміри їхніх відповідних військових ядерних запасів (тобто придатних для використання боєголовок) залишалися відносно стабільними у 2023 році. Хоча, за оцінками, РФ розгорнула приблизно на 36 боєголовок більше в оперативних силах, ніж у січні 2023 року.

Розмір ядерного потенціалу Китаю зріс із 410 боєголовок у січні 2023 року до 500 у січні 2024-го, і очікується, що він продовжить зростати.

Очікується, що запаси ядерних боєголовок Великої Британії зростуть у майбутньому в результаті оголошення британського уряду у 2021 році про підвищення ліміту з 225 до 260 боєголовок.

Тоді британська влада також заявила, що більше не буде "публічно розголошувати" кількість своєї ядерної зброї, розгорнутих боєголовок або розгорнутих ракет.

У 2023 році Франція продовжила свої програми з розробки атомного підводного човна з балістичними ракетами третього покоління (SSBN) і нової крилатої ракети повітряного базування, а також з реконструкції та модернізації вже існуючих систем.

Торік Індія і Пакистан продовжили розробку нових типів систем доставки ядерної зброї. Індія, схоже, приділяє все більше уваги зброї більшого радіуса дії, в тому числі які здатні досягати цілей й по всьому Китаю.

За оцінками SIPRI, Північна Корея наразі зібрала близько 50 боєголовок і має достатньо розщеплюваного матеріалу, щоб досягти загальної кількості до 90 боєголовок, що значно перевищує оцінки за січень 2023 року.

КНДР, схоже, провела своє перше випробування балістичної ракети малої дальності з рудиментарної шахти. КНДР також завершила розробку щонайменше двох типів ударних крилатих ракет (LACM), призначених для доставки ядерної зброї.

Вважається, що Ізраїль, який публічно не визнає володіння ядерною зброєю, також модернізує свій ядерний арсенал і, ймовірно, модернізує свій реактор з виробництва плутонію у Дімоні.

Торік президент США Джозеф Байден підписав указ про обмеження американських інвестицій у виробництво окремих видів технологій, пов'язаних з національною безпекою Китаю.

Китай наростив ядерну зброю, повідомило Міністерство оборони США.

Зараз ви читаєте новину «З'явився аналіз ядерного озброєння у дев'яти країнах - дані SIPRI». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути