середа, 30 червня 2021 16:29

Знайшли 5000-річний скелет чоловіка - унікальні фото
3

Учені виявили найстаршу жертву чуми.
Фото: bbc.com
Учені виявили найстаршу жертву чуми.
Місце останнього спочинку чоловіка на території сучасної Латвії.

У Латвії вчені знайшли найдавніший штам чуми в скелеті, якому 5 тис. років.

Чоловік був інфікований найбільш раннім із відомих різновидів хвороби, повідомило BBC.

"На цей момент це найстаріша ідентифікована жертва чуми, яка в нас є", - прокоментував доктор із Кільського університету в Німеччині Бен Краузе-Кіор.

Європу чума охопила в 1300-х роках і знищила майже половину населення. Цього чоловіка знайшли в неолітичному похованні в Латвії на березі річки Салаца, що впадає в Балтійське море. Скелет знайшли в Латвії ще в XIX ст., але генетичний аналіз провели лише зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайські вчені виявили небезпечний тип свинячого грипу

Виявилося, що це скелет чоловіка, якому було приблизно 20 років. Він був мисливцем-збирачем. Давній штам чуми в нього спричинила бактерія Yersinia pestis.

"Імовірно, його вкусив гризун. Чоловік заразився первинною інфекцією й помер через кілька днів від септичного шоку", - заявив доктор.

За словами дослідників, давній штам, імовірно, з'явився приблизно 7 тис. років тому. Саме тоді в Європі зароджувалося сільське господарство. Бактерія могла переходити від тварин до людей. Згодом вірус адаптувався до зараження людей і зрештою перетворився на форму, відому як бубонна чума. Вона поширювалася блохами й вирувала в середньовічній Європі, спричиняючи мільйони смертей.

Зазвичай люди хворіли після укусу гризунів-бліх, що переносять чумну бактерію. Хвороба все ще існує сьогодні, проте лікується антибіотиками.

У Савранському районі Одещини зафіксували спалах африканської чуми свиней. Захворювання виявили на незареєстрованій фермі за межами населеного пункту села Кам'яне.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли 5000-річний скелет чоловіка - унікальні фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути