вівторок, 02 березня 2021 13:22

"Зеленський не наважується боротися проти корупції" - огляд преси

"Зеленський не наважується боротися проти корупції" - огляд преси
Путін і Медведчук під час зустрічі 6 жовтня 2020-го в резиденції Путіна в Ново-Огарьово під Москвою / Reuters

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Заява президента Байдена з нагоди річниці незаконного вторгнення Росії в Україну", - Білий дім, США

Минає 7 років, як Росія порушила міжнародне право, і норми, за якими країни взаємодіють, а також суверенітет і територіальну цілісність свого сусіда - України, коли вторглася в Крим.

США продовжують підтримувати Україну, її союзників і партнерів від початку конфлікту. У цю похмуру річницю підтверджуємо просту істину: Крим - це Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна подала дев'ятий позов проти Росії" - огляд світової преси

США не визнають і ніколи не визнають анексію півострова Росією. Протистоятимемо з Україною агресивним діям Росії. Продовжимо роботу щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію проти України. Продовжимо шанувати мужність і надію Революції гідності, в якій український народ зіткнувся з вогнем снайперів і силовиків на Майдані, зажадавши нового старту для своєї країни. Штати надалі вірять в обіцянки України. Підтримуємо всіх, хто прагне мирного, демократичного і процвітаючого майбутнього для своєї країни.

"Байден виступив до річниці вторгнення Росії в Україну", - WP, Польща

Минуло 7 років, відколи Росія анексувала український Крим. Президент США Джо Байден нагадав з цього приводу, що Росія порушила міжнародне право, а також суверенітет і територіальну цілісність України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав російське вторгнення і захоплення Криму нахабною образою для міжнародного права. Він додав, що окупація є загрозою для глобальної безпеки та закликав Росію припинити свої дії у Криму та на сході України.

Водночас посол Польщі в Туреччині Якуб Кумоч разом із послом України вшанували пам'ять жертв російської агресії в Україні.

"Польща на боці жертв і закликає Росію дотримуватися міжнародного права заради відновлення територіальної цілісності України. Польща ніколи не визнає окупації Криму, який залишається українським, скільки б туди не посилали російських солдатів чи "зелених чоловічків", - сказав Кумоч.

"Чому Україна ввела санкції проти союзника Путіна Медведчука", - Atlantic Council, США

Один із найвпливовіших людей в Україні, Віктор Медвечук, опинився в санкційному списку, складеному його власною країною.

Медведчук - бізнесмен, політик і телемагнат, співголова найбільшої проросійської партії України. Він особистий друг Путіна, хрещеного батька його дочки. Він також контролював 3 найбільші прокремлівські телеканали в Україні.

Усе це могло б вважатися прийнятним для країни, якби не війна з Росією. Медведчук і його п'ята колона були скалкою в мирних зусиллях Києва від початку конфлікту 2014-го.

Недавно з'явилося нове шокуюче свідоцтво зради сім'ї Медведчуків. Дружина кума Путіна направляла прибуток від свого нафтового підприємства в Росії в проксі-кремлівські "республіки" на сході України. Це фінансування тероризму, відповідно до законів України. З цієї причини щодо Медведчука, його дружини і їх компаній застосували санкції.

"Борги України спричиняють проблеми", - Foreign Policy, США

В України зростає боргова проблема, яку президент Зеленський лише посилює. Фінансова підтримка з боку МВФ обумовлена проведенням в Україні реформ, які знизять її залежність від міжнародної допомоги в майбутньому. Однак Київ, схоже, шукає способи обійти умови МВФ. Це небезпечна стратегія.

Ухиляння від реформ має турбувати адміністрацію Байдена. Якщо Україна відкочуватиметься від демократичних змін, то ставатиме вразливішою. Слабка економіка може повернути її торгову залежність від Росії. З іншого боку, процвітаюча і демократична Україна означає незалежність від Кремля.

Кредит МВФ для України в розмірі $5 млрд, узгоджений в середині 2020-го, застопорився, а остання місія Фонду завершилася в лютому без угоди щодо наступного траншу. МВФ чекає, коли Київ вирішить повернутися до узгоджених пріоритетів, які включають незалежність банків і судову реформу, а також боротьбу з корупцією. Це не вперше співпраця України з МВФ відкладається через темпи антикорупційних реформ в Києві.

Ще 2016 року тодішня керівна директорка МВФ Крістін Лагард попередила Україну, що зупинить програму порятунку країни у $40 млрд, якщо Київ не ставитиметься серйозно до боротьби з корупцією.

Водночас проблеми українських боргів стають все більш актуальними. За даними МВФ, гарантований державою борг України збільшився з 50,4% від ВВП 2019-го до 65,4% торік.

За даними міністерства фінансів України, в 1-й половині 2021-го країні слід виплатити близько $11 млрд, або 7% від ВВП. Потім доведеться виплатити ще приблизно $10 млрд протягом решти 2021 року.

Через нездатність боротися з корупцією подальші транші Україні з боку МВФ під загрозою. Адміністрація Зеленського не наважується вживати рішучих заходів проти системної корупції, що є одним з кількох пріоритетів, на яких МВФ обумовив підтримку.

Глава "Американської торгової палати" в Україні Енді Гандер заявив в жовтні 2020-го, що вважає програму Фонду знаком схвалення для міжнародних інвесторів. Українська "Європейська бізнес-асоціація" в недавньому опитуванні виявила, що інвестори відреагують негативно, якщо Україна не зможе досягти угоди з МВФ про наступний транш кредиту.

"У 2023 році Україна побудує високошвидкісну залізницю", - TVP, Польща

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій оголосив, що 2021 року його країна почне будівництво високошвидкісних залізниць. Лінія від прикордонного пункту Мостиська до Львова має стати першою адаптованою в Україні до поїздів, які розвивають швидкість 250 км/год.

А вже 2023-го цю лінію перебудують таким чином, щоб нею могли їздити поїзди як з європейською шириною колій - 1435 мм, так і з російською - 1525 мм.

Якщо так станеться, це означатиме, що за 3 роки можна буде ще зручніше подорожувати з Польщі в Україну.

"Двох працівників українського посольства в Варшаві звільнили за спробу контрабанди", - WNP, Польща

Глава МЗС України Дмитро Кулеба звільнив 2 працівників посольства України у Варшаві, яких затримали на кордоні при спробі вивезти в Польщу велику кількість сигарет, золота і валюти.

"Їх зловили на гарячому - зупинили на кордоні при спробі вивезти велику суму валюти, золота і сигарет з України в Польщу на службовій машині. Відтак їх робота в посольстві завершилася", - написав міністр.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський не наважується боротися проти корупції" - огляд преси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути