пʼятниця, 10 вересня 2021 07:06

Вперше покарали нетверезого водія

Вперше покарали нетверезого водія
Поліцейський перевіряє водія на алкотестері / Gizmodo

10 вересня 1897 року 25-річний водій лондонського таксі по Джордж Сміт став першою людиною, заарештованою за водіння в нетверезому вигляді після того, як його таксі врізалося в будівлю. Пізніше Сміт зізнався і був оштрафований на 25 шилінгів.

У США перші закони, що забороняють керувати автомобілем в стані алкогольного сп'яніння, почали діяти в Нью-Йорку в 1910 році. У 1936 році професор біохімії і токсикології, доктор Ролла Харгер запатентував "Дранкометр" - пристрій, в який люди дихали, щоб визначити, чи перебувають у стані алкогольного сп'яніння. У 1953 році колишній капітан поліції і професор університету Роберт Боркенштейн винайшов алкотестер - більш простий у використанні і більш точний прилад. Це було перший практичний пристрій, доступний для поліцейських, щоб встановити, чи не занадто багато хтось випив. Людина дула в алкотестер, і той вимірював частку парів алкоголю у повітрі, що відображало рівень алкоголю в крові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алкогольний антирекорд: у поліції розповіли про пияків за кермом

Незважаючи на винахід алкотестера та інші розробки, обізнаність громадськості про небезпеку водіння в нетверезому вигляді зросла тільки в кінці 1970-х і початку 1980-х, а законодавці та поліцейські стали більш жорстко ставитися до правопорушників.

Незважаючи на суворі покарання і кампанії з підвищення обізнаності громадськості, водіння в нетверезому вигляді залишається серйозною проблемою в багатьох країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «Вперше покарали нетверезого водія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути